I rike land er alkohol en stor risikofaktor for kreft

Av

Alkohol er en viktig risikofaktor når det gjelder kreft, men røyk er fortsatt den enkeltfaktoren som forårsaker aller mest kreft.

DEL

MeningerKommunikasjonsansvarlig Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret sier dette til NTB. Ifølge WHOs rapport er røyk årsaken til 22 prosent av all kreft i Norge, det vil si nærmere 7.000 krefttilfeller i året. Alkohol står for 5,1 prosent av krefttilfellene, altså om lag 1.700 tilfeller per år. 4,6 prosent av krefttilfellene tilskrives overvekt.

Rapporten slippes i anledningen av at det tirsdag er Verdens kreftdag. Lands og regionanalyser som bidrar til kreftbyrden i ulike land, viser altså hva som gir størst risiko for kreft. At røyk er en risikofaktor, tror vi vel alle vet. At alkohol kommer nærmest er kanskje ikke alle klar over.

I høyinntektsland, er alkohol en stor risikofaktor for kreft. Det betyr at dette gjelder alle de nordiske land, her inkludert Norge, samt land som USA. Frankrike, Storbritannia og Australia.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anmoder at alle land må tilpasse sin kreftstrategi til sin situasjon, slik at økningen av tilfeller og dødsfall kan unngås. Det betyr vel i all enkelthet at bruken av røyk og alkohol bør reduseres.

Derfor bør vi bruke de virkemidler som WHO viser til: Redusere tilgjengelighet, bruke pris, redusere reklame og omtale av alkohol, og ha gode sosiale alkoholfrie arenaer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags