Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen får flere varme hender for pengene på sykehjem enn med hjelp i hjemmet

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv har jeg fulgt min mors alderdom, opplevd begynnende demens og et liv fulgt av økende utrygghet og engstelse for den eldre selv og pårørende.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har opplevd et antall nye og ukjente hjemmehjelpere, som kom hjem til varierende tider, en gang to dager helt uten tilsyn, fordi de ved en feiltagelse gikk til naboen (som ikke skulle ha hjemmehjelp) i stedet for til mor. På min forespørsel og klage til ledelsen, fikk jeg forsikringer om at de hadde vært der, til og med på et tidspunkt jeg var hos mor, uten å se noen hjemmehjelp. Jeg fikk forsikringer om at de hadde full oversikt i rapporter om hvem de hadde vært hos og hva som var gjort.

Mor fikk endelig plass på Indre havn sykehjem og fikk fantastisk omsorg og pleie, og for første gang på flere år svarte hun på min forespørsel at hun hadde det bra. Tryggheten med kjente ansikter som var tilstede hele tiden var avgjørende. Kommunen tok betalt: jeg mener det var 85 prosent av pensjonen til mor. Vi, de pårørende, var fornøyde, trygge og glade på hennes og egne vegne.

Hva så med aldersomsorg i hjemmet? Politikernes og administrasjonens mantra er: «De gamle vil helst være i hjemmet sitt så lenge som mulig». Dette «faktum» stiller jeg meg tvilende til. Spør pårørende til en begynnende dement som glemmer mat på varm komfyr, som må ha hjelp til å stå opp hver dag, og hjelp til å spise og innta medisin.

Les også

Indre Havn-ansatte Pauline (27) savner samsvar mellom liv og lære i kommunen: – Man må la dårlig samvittighet ligge, ellers overlever man ikke

 

Hvor effektiv er hjemmetjenesten?Vi har akkurat lest at kommunen kjøper 50 nye biler til blant annet hjemmetjenesten i Horten.

På sykehjemmet:De ansatte kommer til jobb for egen regning. Ingen bilkostnader for kommunen. På Indre havn sykehjem er de ansatte tilstede hos brukerne sine på avdelingen trolig 90 prosent av arbeidstiden, og blir kjent med brukernes behov og vaner, og brukerne kjenner de ansatte pleierne.

Hjemmehjelp: Skal møte på arbeidsstedet, KJV, tildeles oppgaver, ta ut bil og kjøre til bruker av tjenesten. Her er et regneeksempel: 50 biler går 15.000 kilometer i året i Horten kommune. Bare bilen koster dermed cirka 60.000 kroner per år. 50 biler: 3 millioner kroner per år. 14 årsverk blant hjemmehjelperne brukes i bilen. Kjøringen gjøres av hjemmehjelpere som sitter 500 timer i året i bilen for å kjøre rundt i kommunen, (30 kilometer i timen i gjennomsnittshastighet) det er nesten 30 prosent av et årsverk. Med 50 biler får vi 14 årsverk bare til bilkjøring!

Les også

Kommunen mottar millioner for de mest krevende brukerne – likevel skal de spare stillinger

 

Bare 30 prosent av tiden effektiv aldersomsorg? Om vi trekker fra tid til rapportering, fremmøte, lunsj, kjøring til og fra sitter vi igjen med cirka 30 prosent av arbeidstiden til hjemmehjelperne sammen med brukerne, mot 90 prosent på sykehjemmet.

Er dette god omsorg for pengene? Og faktum er vel at kommunens administrasjon neppe vet egentlig hvor mange minutters besøk hver bruker får, bare at «noen» forhåpentligvis, har vært hos vedkommende, det antall ganger som er tildelt brukeren. I vår tids data-kommunikasjon ville det være lett å registrere hvor lenge hver bruker fysisk inne i hjemmet har besøk av en hjemmehjelper. Tiden en hjemmehjelper sitter i bilen på utsiden for å rapportere hva som er gjort, har brukeren liten glede av.

Nå skal ikke mitt innlegg oppfattes som kritikk av de som gjør hjemmehjelp, de aller fleste gjør en god jobb, og gjør så godt de kan til beste for brukeren. Men brukeren er fortsatt sittende / liggende ensom i hjemmet sitt det aller meste av døgnet. Og kommunen vil fortsatt ha pårørende som er utslitt av bekymring og dårlig samvittighet for sin mor eller far eller ektefelle, som ikke ser seg i stand til å dra på ferie, av frykt for at noe tilstøter en aleneboende dement hjemmehjelpsbruker.

Jeg ser med glede fram til at hjemmetjenesten korrigerer mitt regnestykke om effektiv bistandstid for de ansatte, hvis mitt eksempel gir feil bilde.

Men min påstand er at kommunen får flere varme hender for pengene på sykehjemmet enn med hjelp i hjemmet.

Kommentarer til denne saken