Gi oss stemmerett!

Oda Hovda Angelsen - leder Horten AUF

Oda Hovda Angelsen - leder Horten AUF Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Valglovutvalget innstilte tidligere i år på å gi stemmerett til 16-åringer ved kommune- og fylkestingsvalg. Dette ville vært et stort skritt i riktig retning og en seier for demokratiet. Likevel skulle vi ønske valglovutvalget gikk enda lenger. Demokratiet står sterkere jo flere stemmer som blir hørt, derfor burde vi innføre allmenn stemmerett for 16-åringer – også ved nasjonale valg.

Det er nemlig vi unge som skal leve lengst med konsekvensene av politikken som vedtas i dag. Politikerne tar ikke nok hensyn til barns rettigheter i dag, kanskje er det fordi de vet at vi ikke kan stemme? Ved å senke stemmerettsalderen tvinger vi politikerne til å ta enda større hensyn til barn og unge.

Gjennom historien har vi flere ganger utvidet hvem som får lov til å stemme. I 1913 fikk kvinner stemmerett, og på den tiden var det sett på som radikalt, og mange protesterte, spesielt menn. Nå står vi i nøyaktig samme situasjon, men med andre skillelinjer. En rekke eldre mennesker synes nå det er galt at 16- og 17-åringer får stemme. Men når vi tidligere har utvidet demokratiet til nye befolkningsgrupper har vi aldri sett tilbake på det som noe negativt. Det tror jeg ikke vi kommer til å gjøre denne gangen heller.

En utvidelse av demokratiet er positivt. Det er bra at flere stemmer blir hørt og at flere hensyn tas. Ved å sette ned stemmerettsalderen, inkluderer vi 130 000 nye mennesker i demokratiet, og gir alle et godt grunnlag for å delta i demokratiet resten av livet. Det å stemme er en vane. Flere førstegangsvelgere på 16 år stemmer enn de på 18 år, og de får dermed tidlig en god start på deltakelse i demokratiet.

To ganger tidligere, i 2011 og i 2015, har det vært gjennomført prøveprosjekt med stemmerett for 16-åringer ved lokale valg. Der en av kommunene, i 2015, som ble testet var Horten selv. Erfaringene var veldig gode – 16- og 17-åringer brukte stemmeretten like ofte som resten av befolkningen. Kommunen vår var positive, og de aller fleste forsøkskommunene ønsket seg disse ordningene videre.

16-åringer må betale skatt, er over den seksuelle lavalderen, kan ta abort og holdes ansvarlig for kriminelle handlinger. Likevel har ikke vi ungdom i dag mulighet til å påvirke disse sakene gjennom valg. Det er vi unge som skal leve lengst med konsekvensene av beslutningene som tas i dag, og i Norge er det gjennom valg man kan påvirke demokratiet direkte. Den muligheten burde vært gitt til 16- og 17-åringer for lenge siden, fordi vi bør ha muligheten til å velge hvem som skal representere oss selv.

Vi i Horten AUF og Press er for stemmerett for 16 åringer, og mener at det er noe som ikke bare bør vurderes lokalt, men også nasjonalt. Selv om vi mener at det vil bli en god start! Det er på tide at vi viser ungdommene på 16 og 17 år den tilliten de trenger for å lede landet videre. Det er ikke radikalt å senke stemmerettsalderen til 16-år. Det er det rette å gjøre.

Oda – Leder Horten AUF, Mandi – Ambassadør 16-årig stemmerett for Press, Horten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags