Diskriminering kjennes på kroppen, helt inn til beinmargen!

DISKRIMINERING: «Vi har kommunearrest», skriver Birgitte Holmsen Kristiansen. (Illustrasjonsfoto: Trude Brænne Larssen)

DISKRIMINERING: «Vi har kommunearrest», skriver Birgitte Holmsen Kristiansen. (Illustrasjonsfoto: Trude Brænne Larssen)

Av

FN har slått fast at Norge bryter menneskerettighetene til funksjonshemmede, og at det dreier seg om systematisk diskriminering.

DEL

MeningerNår unge voksne ikke får bestemme selv når de skal stå opp om morgenen, eller legge seg på kvelden, så er det diskriminering. Når du endelig får drømmejobben men likevel ikke får den, fordi arbeidsplassen nekter å gi deg det største kontoret der du kommer inn med din el-rullestol, så er det diskriminering. Når en mor med funksjonsnedsettelser ikke får følge barnet sitt på skolen første skoledag fordi ikke skolen er tilgjengelig så er det diskriminering.

LES OGSÅ (+): Digitaliseringsministeren roser Horten: Ny app skaper tilrettelagt sentrum

Når jeg og min bestevenninne har lyst til å ta oss en venninnetur til London- noe som er helt normalt for unge voksne- da nekter kommunen oss å dra! Hvorfor? Fordi vi er avhengige av assistanse. Vi kan til nød få tillatelse til en Strømstad-tur- hvis vi er hjemme på kvelden. Overnattingstur er utelukket- vi har kommunearrest. Diskriminering er ikke en følelse, men det kjennes på kroppen. Helt inn til beinmargen!

Mange, mange unge voksne med nedsatt funksjonsevne må hver eneste dag kjempe en kamp for å få assistanse til dagligdagse gjøremål. De må kjempe for å bli sett og tatt på alvor. Du som leser dette tror det kanskje ikke? Det er vel ikke så ille, tenker du kanskje?

LES OGSÅ (+): Gunnar (79) fikk hjelp til å komme seg tilbake til hverdagen: – Det sosiale er svært viktig, da slipper du å snakke til veggen

Åpne øynene helt opp, løft blikket og legg merke til alle hindringene vi møter. En trapp her, og et sett dårlige holdninger der- det blir diskriminering av sånt! Bli med oss i kampen vår og kjemp for likestilling! Kanskje en dag er det du som kjenner diskrimineringen på kroppen.

I dag er det FNs internasjonale dag for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Norske politikere må erkjenne at en stor gruppe mennesker urettmessig holdes utenfor i dagens samfunn. Deretter må de ta grep, og gjøre noe med det. Da nytter det ikke å komme med ideer om dugnad og rasle med småpenger.

Det er på tide med ressurser og handling, for lista er lang: sterkere lovverk, holdningsendring, mer kunnskap og planmessig innsats for å fjerne alle hindringer.

LES OGSÅ (+): Har du akutt vondt? Nå kan du få behandlingen du trenger i Horten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags