La oss tenke litt større! Hva er det som er så skummelt med at Horten skal vokse i høyden?

UFORLØST POTENSIAL: Horten er en dritfin by å bo i, men det gjelder å våge å tenke nytt, mener innsenderne.

UFORLØST POTENSIAL: Horten er en dritfin by å bo i, men det gjelder å våge å tenke nytt, mener innsenderne. Foto:

Av

Valgflesk, løfter og stadig endring i standpunkt i jakten på nettopp DIN stemme utgjør en fare for en god stedsutvikling.

DEL

MeningerSom student er det alltid deilig å komme tilbake til Horten. Horten, byen med de gode kvalitetene, med den lune humoren, med de artige folkene, med de engasjerte politikerne, med det pulserende næringslivet, kulturhovedstaden over alle kulturhovedsteder. Det som varmer enda mer er å vite at Horten som by og sted er i forandring.

Et uforløst potensial for en by i verdensklasse skinner frem. De grå overflatene, de ubrukte arealene og de tidligere nedslitte havneområdene står fremfor en forandring, en utvikling, en endring. Mange syntes dette er tungt, mange syntes dette er vanskelig, men de fleste ser faktisk vinningen ved å strekke seg mot fremtiden.

At Horten by skal være et sted som er pulserende, dynamisk og morsom er vi vel alle enige om. Gateplanet er det viktigste byrommet. Det er her det skal skje ting, det er her vi ser hverandre, det er her vi kan høre om hvordan den siste ferieturen til København eller Mallorca har vært. Det er her vi mennesker møtes, i byen, på gateplan. Folk i Horten trives sammen, og skal vi trives sammen trenger vi byrom å være i.

LES OGSÅ (+): Gaute Grøtta Grav med Farmen-program fra Horten

Skal Horten i tiden fremover være et attraktivt sted å bo, må det skje endringer. Endring – og utvikling – behøver virkelig ikke være synonymt med skade eller byødeleggelse som noen hevder. Utvikling betyr at man klarer å omstille seg, og ta innover seg samfunnet rundt seg. Det er derfor viktig at våre politikere på vegne av oss innbyggere tar ansvar og spiller på lag med næringslivet, innbyggerne og utbyggerne. Hva er vel Horten om vi prøver å la tiden stå stille?

Det er delte meninger om bebyggelse i Horten sentrum, og mange vil trekke frem Sjøsiden, Vektergården og Rådhuset som eksempler på hvordan vi ikke vil ha det rundt oss. Alt håp er ikke ute og vi kan jo gi det et realt forsøk nå som vi har mange ny områder vi kan leke med.

Hva er dette tullet med tre etasjer? Vi vil at noen kan svare oss saklig, uten en følelsesstyrt holdning på hva som er skummelt med at Horten sentrum skal vokse vertikalt, fremfor horisontalt. I tiden fremover vil det være flere folk, det vil bli trangere i byene og det vil være behov for offentlige rom i sentrum og i kommunen. Offentlige rom, på gateplan, som vi må stjele om ikke vi bygger i høyden. Det finnes svært få, om noen, gode grunner til at Hortens sjøfront ikke skal strekke seg vertikalt.

Skal Horten bevare sitt særpreg som hageby, må vi klare å forstå at areal vi utnytter i dag må utnyttes på en annen måte enn tidligere. Hvis ikke politikerne våre nå tar ansvar og forstår konsekvensene av dette, vil stadig flere eplehager, løkker og grønne lokalområder forsvinne, fordi noen ikke turte å satse litt ekstra når det gjaldt. Og det er nå det gjelder, det er nå toget går. Det er nå valget står.

Horten er en dritfin by å bo i. Det er vi alle enige om. Det vi også kan være enige om er at en del prosjekter som – utrolig nok – har blitt godkjent i denne kommunen de siste ti årene, holder en særdeles lav arkitektonisk og estetisk standard. Det er bygg og prosjekter som ikke holder mål rett og slett. Spesielt sentrum har måtte lide for billig materialvalg, enkle løsninger og dårlig dømmekraft fra lite fremtidsrettede og valgkåte politikere. Hvis Horten i tiden fremover også skal være en dritfin by og bo, arbeide og vokse opp i – et sted folk ønsker å flytte til, besøke og legge igjen penger – så må vi la alle stemmer bli hørt. Vi må få frem meninger om stedsutvikling, vi trenger politikere som tar valg basert på faglige råd, og vi trenger at hortenserne interesserer seg for hvordan barn, barnebarn og naboen skal ha det fremover. Om ikke flere bruker den stemmen vi er så heldig å ha, så vil et fåtall mennesker styre stedsutviklingen. Det er tap for deg, for meg og for oss alle sammen.

La oss tenke nytt, la oss tenke litt større enn vi pleier. La oss ta vare på Horten og sikre at byen vår er et flott sted. Still strenge krav til utbyggere, få frem arkitektur som viser historien vår, legg til rette for ny historie som den yngre garden står for, spill på lag med fremtiden, åpne byen, ikke vær redd for høyden.

Kjære folkevalgte – ikke bare følg vinden fra noen sterke stemmer, stå opp for Horten og hva som er bra for kommunen vår. Det er viktig å minne seg selv på at vi er mange som støtter opp under og heier frem en ny utvikling!

Og la oss avslutte med Fedon Lindbergs ord; Om alle er enige, blir det ingen utvikling.

LES OGSÅ (+): Hotell i havna endte på sjøen – redd for at Snøhetta-bygget blåser samme veien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags