Dette er den virkelige kalkunkrisen

Av

I romjula ble det utsolgt for kalkun i flere butikker. På sosiale medier kokte det over av folk som ikke fikk sikret seg kalkun til årets nyttårsfest.

DEL

MeningerEn kalkunkrise, ifølge butikksjefen på en Meny-butikk. Kontrasten er stor til hverdagen i norsk kalkunindustri. Der er dårlig dyrevelferd en krise, for kalkunen. Kalkunproduksjon er mer krevende enn kylling, rapporterer bøndene, og sikter da til større risiko for lidelse.

LES OGSÅ (+): Over 1.100 personer har engasjert seg i jakten på Fenris

Tusener av kalkuner holdes stuet sammen i mørke haller. De er avlet til ekstrem vekst, i likhet med kyllingen. Men kalkuner lever fire ganger så lenge som kyllinger. Det betyr fire ganger lengre tid i en kropp med eskalerende helseproblemer, i et fjøs der avføring fra tusenvis av fugler hoper seg opp fordi strøunderlaget ikke skiftes i løpet av kalkunens liv. Sykdomspresset er så stort at kalkunindustrien, som eneste norske husdyrproduksjon, fortsatt bruker antibiotika i fôret.

Mens ville kalkuner har lette fuglekropper som kan fly og søke skjul i trærne om kvelden, er norske industrikalkuner avlet så tunge at de verken kan fly eller parre seg naturlig. Den ekstremt hurtige veksten er et stort velferdsproblem. Bønder som ønsker å bytte dagens monsterkalkun med en sunnere rase hindres dessverre av norske importrestriksjoner. Dyrevernalliansen har hjulpet den økologiske bedriften Homlagarden til å få importert kalkuner med bedre helse, og fortsetter kampen for å endre regelverket, slik at det blir enklere å gi kalkunen en sunnere kropp.

At Matprat og Prior markedsfører kalkun som «det sunne kjøttet», er et paradoks i lys av det det usunne og triste livet til kalkunene. I stedet for bilder fra de dunkle kalkunhallene, viser reklamekampanjene glade og slanke mennesker. Målet er å få kalkunkjøtt integrert i matvanene våre.

Den virkelige kalkunkrisen er den uetiske kalkunproduksjonen vi har her i Norge. Det er ingen gladnyhet for dyrevelferden når kjøtt brukes som lokketilbud i butikken. Kalkunkjøttet blir utsolgt fordi prisen dumpes ned i 49 kr kiloen, en pris som undergraver respekten for både dyret og bondens arbeid.

Et nyttårsforsett om å droppe kalkun til hverdags er dermed verdt å vurdere. Om du ønsker kalkun til festmiddager, anbefaler vi økologisk! Slik kan du bidra til å gjøre kalkunkrisen litt mindre.

LES OGSÅ (+): Kritiserer «Middag for hundre»: – Mye biff og burger, mener Moskvil og vil endre både forbruket og landbruket

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags