Indre havn sykehjem: Er det kun penger eldreomsorgen skal dreie seg om?

Diakon Anne Karine Jordsmyr

Diakon Anne Karine Jordsmyr Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nok en gang kommer det urovekkende informasjon i avisen om at store innsparinger må tre i kraft ved Indre Havn sykehjem. Det foreslås at enda en avdeling skal legges ned, og igjen er det forsterket enhet som rammes. I tillegg skal en lederstilling reduseres, og det skal reduseres med flere årsverk, både på dagtid, kveldstid og nattskiftet.

En av de ansatte er så modig at hun i avisen roper et varsku om at dette ikke er holdbart. Det hun forteller er sterkt preget av fortvilelse og smerte over hvordan den daglige situasjonen er ved sykehjemmet.

Da Indre Havn sykehjem var nytt, var dette på en måte «flaggskipet» til Horten kommune når det gjaldt omsorg for mennesker med demens, og det kom folk fra både fjern og nær for å få vite mer.

Slik det er nå, er situasjonen ganske annerledes, og det som mange spør om, er hvordan det har blitt slik. Jeg vet at jeg kunne tatt kontakt med både enhetsleder Marianne Nylèn og helsesjef Stein Evensen, men jeg bruker bevisst avisen fordi jeg vet at mange har de samme spørsmålene som jeg stiller, og da kan ledelsen gi svar til oss alle. Dette ønsker jeg svar på:

Hvorfor må det spares?

Er det bare ved Indre Havn sykehjem det blir så store innsparinger? Hvis ja; hva er det ved dette sykehjemmet som er blitt så kostbart at man må ty til slike drastiske tiltak? Vi som leser avisen, får bare vite at det må spares, men det er så langt jeg vet, ingen som sier noe om hvorfor. Hvis det ikke gis klare svar, kan det igjen skape rom for mange spekulasjoner, som kanskje ikke har rot i virkeligheten i det hele tatt. Jeg for min del synes det er svært påfallende at den avdelingen som allerede er nedlagt, og den som nå foreslås nedlagt er de avdelingene som ligger nærmest Havnebyen som bygges, og det første byggetrinnet kommer svært nær sykehjemmet.

Jeg tviler ikke på at Voksenhabiliteringen har dyktige ansatte som har kompetanse på å møte mennesker med atferdsutfordringer. Men, hva med den kompetansen som de ansatte ved forsterket enhet på sykehjemmet har? De som kjenner beboerne godt; som har fulgt dem gjennom lengre tid. Og hva blir den reelle innsparing på totalbudsjettet når det sies at når det spares inn på sykehjemmene, vil ressursene komme Voksenhabiliteringen til gode? Jeg vet at det er mye dyrere med sykehjemsplass, men er det kun penger eldreomsorgen skal dreie seg om?

En god prosess for hvem?

Det understrekes i avisen at det har vært en god prosess rundt denne saken. Da spør jeg: en god prosess for hvem? Man kan knapt kalle det en prosess i det hele tatt når pårørende til beboere på avdelingen som foreslås nedlagt, ikke har fått vite noe som helst før man leser om det i avisen. Dette skaper en kjempestor uro. Hva skjer med min ektefelle? Dette blir en helt unødig belastning for pårørende.

I intervjuet med hovedtillitsvalgt for sykepleieforbundet, Borghild Gjekstad, sier hun blant annet at færre ansatte på Indre Havn sykehjem ikke skal gå ut over pasientene. For meg er det brudd på logikken. Så klart det må gå utover beboerne. Det er jo innlysende at når det er to på vakt på en avdeling i stedet for fire, så må jo det få konsekvenser både for beboere og ikke minst for de ansatte. Hverdagen på avdelingen er faktisk hjemmet til de som bor der, og de som bor der skal ha samme muligheter som alle oss andre. Når vi da vet at alle de som bor på sykehjemmet i større eller mindre grad trenger hjelp, så blir hvert fall ikke jeg beroliget av at det sies det ikke skal gå utover noen at det blir færre ansatte.

Til slutt: En stor takk til den ansatte som med stort mot har gått ut i avisen. Jeg håper av hele mitt hjerte at du blir tatt godt hånd om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken