– Horten skal være en by for alle, ikke bare noen få rike.

GRØNN: Horten er en grønn og varm by, dette fordi vi bevarer småhusområdene, skriver innsenderen.

GRØNN: Horten er en grønn og varm by, dette fordi vi bevarer småhusområdene, skriver innsenderen. Foto:

Av

Jeg er født på Horten sykehus og er oppvokst i trygge omgivelser i et hus med hage og sjøgløtt. Jeg er glad i min hjembyen og bryr jeg meg svært mye om Horten.

DEL

MeningerSom så mange unge, flyttet jeg utenbys for å studere, og kom tilbake til Horten da jeg skulle etablere meg med familie. Jeg ønsket at min datter skulle få vokse opp og oppleve den samme nærhet, trygghet og det koselige nabolaget som jeg selv fikk oppleve som ung.

Etter å ha bodd mange år midt i Oslo sentrum, preget av store leilighetskomplekser og bygårder, kjentes det godt å komme til Horten. Godt å komme til en by hvor man er så heldig at man kan se fine hager og sjø glimt fra kjøkkenvinduet istedenfor inn i nabobyggets vindu.

I den senere tid har høye hus begynt å dukke opp rundt Horten sentrum. Dette bidrar til å tette igjen småhusbebyggelsen, sjøkanten, nær markagrensa og i sentrum. Dette gjør ikke Horten ubetinget til en urban by. En urban by kan skapes av menneskelige aktiviteter - ikke kun av bygninger. Horten kan være urbant med all sin kultur, kunstnere, musikk, idrett, festivaler, svømmehall og bibliotek for å nevne noe. Og jeg vil rose alle de menneskene som skaper innhold i byen vår. De gjør en imponerende jobb.

Horten er en grønn og varm by, dette fordi vi bevarer småhusområdene. Det er dette som gjør Horten til Horten. En høy fortetning vil skade småhusområdene og ta fra oss alt dette.

Hvem har egentlig interesse av økt fortetning? Hvem har fordel av økt fortetning i småhusområdene? Hvilke konsekvenser gir denne utviklingen for oss som beboere?

Utbyggere har interesse av fortetning - men har du og jeg det? Som beboere i Horten vil denne utbygging kunne oppleves som en belastning, fordi småbypreget vil forsvinne. Et nabolag hvor vi har bodd i årevis, kanskje generasjoner, og har venner og kjente, forandres. Det vil kunne komme en usikkerhet over hva som kan bygges i nabolaget i fremtiden. Ønsker vi denne usikkerheten?

Horten er ikke Oslo eller Tønsberg – det kan ikke være meningen å bygge for høyt og tett her. Boligbehovet til velstående boligsøkere er ikke argumentasjon nok for å løse opp nabolaget og våre felles friområder. Det bør alltid vurderes om en del av boligene skal settes til en pris alle kan betale, ikke bare noen få. Det bygges på Indre Havn, Steinsnes og Rørestrand, alle dyre sjønære leilighetskomplekser, trenger vi flere ? Jeg ønsker i hvert fall at Horten skal være en by for alle, ikke bare noen få rike.

Når vi nå har fått åpnet opp mot sjøen i havneområdet, hvorfor så hastverk med å få tettet det igjen?

At det bygges, kan vi ikke unngå. Og når det bygges, bør det være med utgangspunkt i inkluderende bygg som passer inn. Horten er et urbant og avgrenset handelsområde kombinert med hageby. Horten er ikke en storby. La Horten være Horten - og storby være storby. Bevar vårt særpreg, vi trenger da ikke bli som alle andre byer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags