Beveren, naturen og helsen din

Av
DEL

LeserbrevHorten kommune ber om innspill vedrørende beverne i nærmiljøet vårt. På den ene siden er beveren en utfordring, fordi den påvirker vannføring og kan skape utfordringer for jordbruk og innsjøer. På den andre siden er beveren en sjarmerende del av naturen, en skapning med egenverdi som har stor betydning i et økosystem. Jeg vil belyse at den også kan være helsebringende for din og dine etterkommeres liv og helse.

Vi er vant til at helsevesenet behandler våre sykdommer, og at helseopplysning gir oss råd om sunne levevaner. Mindre omtalt som helsefaktor er omgivelsene våre. Det er en direkte sammenheng mellom klodens helse og vår helse. Vi er helt avhengige av at Moder Jord er noenlunde frisk. Naturen leverer oss opplevelser og skjønnhet, men viktigst av alt: mat, trygge grunn- og boforhold, et forutsigbart og stabilt klima, ren luft og rent vann. Naturen er menneskenes viktigste støtte.

Ifølge FNs naturpanel har den samlede vekten av klodens ville dyr sunket med 80 %. Mennesker og husdyr utgjør nå 95% av klodens samlede vekt av pattedyr. Tap av natur er en trussel mot vår eksistens. Beverens sjarm er med andre ord ikke det eneste argumentet for å forsvare den.

Verdien av natur som støttende miljø for oss mennesker, må i stor grad være del av diskusjonen når natur vurderes fjernet. Bit for bit velger vi stadig bort natur, bit for bit slår vi hull i vårt eget livsgrunnlag.

Det er fullt forståelig at jordbrukere sliter, når beveren demmer opp og lager oversvømmelse på jordene. Det er også et samfunnsproblem hvis bonden ikke får gjort jobben sin. Da er det viktig at myndigheter går i dialog med jordbruker, og tilrettelegger for kompromiss gjennom støtte til tiltak for løsninger som gir plass til både jordbruk og bever.

Vi har ikke råd til å fjerne mer natur. Den er vår viktigste støtte, vår aller største verdi.

Horten kommune gir deg og meg en mulighet til å påvirke utformingen av omgivelsene. Naturen gir oss helse og liv. Det finnes andre løsninger enn å fjerne naturen og dens ville skapninger. Grip muligheten kommunen har gitt deg til å påvirke, til å tenke over hva som er aller viktigst og til å delta i å utforme våre livgivende omgivelser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags