Private barnehager skårer best på absolutt alt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Horten kommunes økonomiske situasjon medfører at man nå må begrense offentlige tjenester og utsette investeringer på ubestemt tid. En slik situasjon vil naturligvis gå ut over mange av kommunes barn, unge, eldre og alle de som er avhengig av dens tjenester.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En av investeringene som har vært planlagt lenge, og i siste liten utsatt, foreløpig i fire år, er byggingen av den nye Karljohansvern barnehage. En åpenbar løsning på denne situasjonen, er å invitere private aktører til å ta ansvar for bygging og drift. Høyres Finn-Øyvind Langfjell har foreslått dette flere ganger, mens Arbeiderpartiets Are Karlsen konsekvent avviser det som økonomisk ulønnsomt for kommunen.

Les mer om utsatt barnehageutbygging her (+)

Karlsen poengterer imidlertid i sitt argument at de private barnehagene i Horten gjør en utmerket jobb. Det er vi veldig enig i. Et eksempel på en privat barnehage er Borre idrettsbarnehage, som eies og drives av Læringsverkstedet. De bygget nylig en ny barnehagebygg på Borre utformet som en gymsal.

Bygget er nøye planlagt etter et konsept som er laget for å fremme trivsel og læring hos barna, og samtidig som den er et god arbeidsplass for ansatte. Det er nytt, lyst, nyskapende, har frisk luft og godt inneklima. Barna og foreldre trives veldig godt i denne private barnehagen, noe som gjelder de fleste av landets private barnehager. I en undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet, der 106.000 foreldre deltok, kommer private barnehager best ut sammenlignet med kommunale. De private skårer best på absolutt alle punkter, som for eksempel utearealer, lokaler, leker, utstyr, hygiene, samt allsidighet i lek og aktiviteter, og personaltetthet. Dessuten viser undersøkelsen at de private barnehagenes evne til å oppmuntre barns nysgjerrighet og lekelyst, samt vilje å hensynta foreldrenes synspunkter, går de offentlige barnehagene en høy gang (Dagsavisen 31. januar 2018).

Are Karlsen mener entydig at kommunen uansett vil sitte igjen med regningen, hvis private aktører skal overta barnehagedrift, og at det ikke vil bli billigere for kommunen med private barnehage isteden for kommunal. Dette er direkte feil, viser en rapport fra konsulentfirmaet Rambøll. Private barnehager er også mer effektive i drift, da de baseres på forretningsmessige prinsipper, hvor investering er ment å løse både samfunnsoppgaver og gi eierne sunne og gode driftsvilkår. Samtidig må de holde en bedre eller lik standard som de kommunale driverne.

Å la private ta initiativ handler til syvende og sist ikke om kommunale penger, selv om det er der utfordringen ligger for Horten kommune i dag. Det handler om nyskaping, moderne og innovative læringsarenaer, effektivisering og et godt og annerledes læringsmiljø, samtidig som man reduserer kostnader i oppvekstsektoren, og skaper lokale arbeidsplasser.

Enhver investering i barnehage, enten kommunal eller privat, kommer alltid barna våre til gode, viser en rapport i Telemarksforskning

Å utsette byggingen av nye Karljohansvern barnehage i fire år, resulterer i fire år med dårlig luft, fire år med uegnede læringslokaler, fire år med kostnader til vedlikehold og midlertidige tilpasninger, fire år med uforholdsmessige arbeidsplasser og manglende personalfasiliteter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags