Tvungen turnus?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHver fjerde arbeidstaker i Norge arbeider skift eller turnus. I regjeringserklæringen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre er det et punkt som kan få stor betydning for skift- og turnusarbeidere. De sier i sin erklæring at de nå skal vurdere arbeidstidsutvalgets innstilling. Det kan bety at skift - og turnusarbeidere kan bli pålagt å gå i en turnus som de ikke ønsker og ha, og som heller ikke er avtalt med tillitsvalgt.

Regjeringen Solberg satte ned et arbeidstidsutvalg hvor LO ikke var representert og som kom med sin innstilling i januar 2016. Den sa at arbeidsgiver kunne ensidig sette i verk en turnus uten avtale med tillitsvalgte hvor det kun er en hvile mellom to vakter på 9 timer. I dag er kravet i arbeidsmiløloven at det skal være 11 timers hvile, men det kan avtales en kortere hvileperiode hvis det er skriftelig avtale med arbeidstakernes tillitsvalgte.

Det var ingen partier på stortinget som ville ta i denne innstillingen før stortingsvalget 2017. Dersom regjeringen Solberg hadde sagt før stortingsvalget at de ville gjennomføre denne innstillingen, så ville de med stor sannsynlighet ikke blitt valgt. Etter utvidelsen av regjeringen er situasjonen blitt en annen. Norges mest fagforeningsfientlig parti, Venstre, er kommet i regjering, så nå kan arbeidstidsutvalgets innstilling bli gjennomført. Venstre har jo tidligere utmerket seg med at de vil ta fra arbeidstakere over 60 år sin ekstra ferieuke og de vil ha ekstra vern av det uorganiserte arbeidslivet.

Hva vil skje etter kommunevalget ? De partier som stiller til valg i Horten kan forplikte seg overfor velgerne at de etter kommunevalget vil fortsette å praktisere bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, slik de er i dag, uavhengig av hva stortinget kommer til å bestemme. Vil de gi et slikt løfte til velgerne i Horten ?

Børre Stabell, SV.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags