31. januar på aktivitetssenter. Hva var det som fikk folk te å møte på aktivitetssenteret den kvelden? Jo 50 forventningsfulle stilte pent påkledd for å høre Grete Svendsen kåsere om Radio Hortens liv og levned og Bertil Jøreng juge lokale vandrehistorier og spella boogie woogie!

Leder Lasse hadde ikke før ønska velkommen før Svendsen var i gang med musikk, intervjuer og bakromssnakk fra radioens lokaler i Arne Beckersgate. Det var sånn at da Willoch og Langslet fikk oppheva kringkastingsmonopolet, dukka det opp folk fra alle bævvær og kantær for å drive lokalradio. Det blei satt igang barnesending, aktualitetssending, kveldssendingær og nattsendingær, sendingær for kviss, rock og politikk, tre dagers sending fra Færderseilaser, natur og ungdom og for å kunne drive det hele uten at folk måtte gå fra gård og grunn, blei det arrangert radiobingo etter at kjærka hadde stengt døra for søndagens himmelfart.

Radio Horten blei et arnested for folk som blei biti av kringkastingsbasilla og etter hvert dro videre te større foretak. For eksempel: Espen Aas havna i Dagsnytt 18 i NRK, Jan Edgar Lohne i TV2, Morten Harangen i NRK, Torgeir Lorentzen i Dagla' og Gjengangær'n og Svein Roppestad er litteraturanmelder samma sted, i tillegg til forfatter. Bertil Jøreng blei barmusiker på Granca og undertegnedes beskjedenhet unnlater å nevne at en melodisk hyllest til Færderseilasen ljoma utåver bøljan blå og er bevart på en av de rikholdig utstyrte kassettane te kåsøren.

Svendsen presangterte innslag fra HIP rett etter at Værven var lagt ner og du kunne høre industrilyd mens du kjente lokta av bearbeida stål. Vi hørte stemmene te Grethe Kausland, Finn Schjøll og Rolv Wesenlund fabulere om Hortens fortreffelighet og nyheter på samisk med lokalhistorisk snert.

Bertil Jøreng greier aldri å holde kjeft lenge av gangen så han spedde på med innsmett og tillegg så det blei reine «show i store studio». Til slutt hadde Svendsen spart en godbit beregna på eldre over 29 år og sendt på nattsendinga til hyggelig stimuli for de nattevåkne lytterane. Det var Alf Henriksens lyriske og testoteronske hyllest til nakenbading med føling i fjæra på Løvøya. Noen og enhver kjente seg nok igjen og blei rette i ryggen.

Bertil Jøreng trakk sine pianistiske linjer fra pianolærer Dagmar Amundsen og til Fats Domino. Han fortalte åsså at det ærværdige og ikke minst værneværdige radioprogrammet «Rocken Ruller» var så ettertrakta at til og med Sveriges Radio har sendt det både på lufta og i etær'n. Og han avslutta på sakralt og høystemt vis, og for den som ikke har hørt det, bestill ham til kveldskonsert hvor han drar opp sitt trofaste munnspill og tilkjennegir sin versjon av Amazing Grace. Hvis man ikke er helt tørrlagt, så renner det av sæ sjøl når man hører dette.

Kveldens møte hadde sjølsagt dei faste postane med kaffe, påsmørte julekakeskiver og et heftig loddsalg som innbragte den nette sum av kr. 2500,- skattefritt! Leder Lasse var nå så perforert av radiobølger at han med ærefrykt fikk overrakt blomster, vin og takksigelser før han heva møtet presis klokka halv ni, 20.30! Da var tidsramnma sprengt med en time...