Gå til sidens hovedinnhold

– Med all respekt for Telemark Museum; Kihle var hortensmann

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torgeir Lorentzen skriver i Gjengangeren betimelig - eller skal vi si at dette ikke var for tidlig?

Les Gjengangerens lederkommentar her

Harald Kihle må bli løftet frem nok en gang! Det er egentlig en skam at den store kunstnerens verker ligger bortstuet, gjemt og glemt i en kjeller på Apenes. Kihles verker trenger å komme frem i lyset, hestene, folket, Telemarksnaturen og fjellet.

Folk må få kunne glede seg over denne malerkunsten i gode og egnede lokaliteter. Maleren hadde store deler av livet sitt virke i Telemark som han må ha vært meget glad i. Dette viser malerienes utstråling og kraft, den trauste arbeidshesten og den firskårne, kraftige bonden. Lyset over hestene på fjellbeite husker jeg så godt fra et maleri hjemme hos onkel og tante i Skien. Roen hersket over denne komposisjonen, men jeg kunne forestille meg å høre hestene gnage!

Hvorfor skal ikke folk i Horten, Vestfold og Telemark få en storstue til Harald Kihles ære og et sted å reflektere og glede seg over hans malerkunst? Preus sitt fotomuseum har gledet mange , kanskje kunne disse institusjoner slås sammen. I Horten hadde vi en gang Avholdslokalet som en kultur- og teaterarena, nå har vi et stykke unna Bakkenteigen som storarena ved større forestillinger og oppsetninger.

Horten burde få en kulturinstitusjon for bildende kunst der Kihle må stå sentralt, teater og kino kombineres med musikk og konsertarena. Marinemusikken kunne være en katalysator og pådriver. Jazzmiljøet i Horten lever og det gjør også minnet om Rolv Wesenlund. Hans skuespilleri og talent burde og verdsettes i hjembyen og kunne danne enda et episenter av kunstnerisk og kulturell art til glede for oss alle. Jahn Teigens minne utvikles sikkert etterhvert i nabobyen, Tønsberg.

Dette ble noen flyvetanker inspirert av redaktørens gode innlegg. Med all respekt for Telemark Museum, de hadde sikkert kunne ta på deg en slik oppgave redaktøren skisserer.

Men Kihle er og blir hortensmann selv om han var telemarksfan.

Kommentarer til denne saken