Masken trenger din hjelp med kostymer til Verven-forestillingen

JAKT: For å finne tidsriktige kostymer til Masken-oppsetningen "Siste båt fra Verven"  har Tonje Nilsen (f.v.), Torveig Reiten, Marit Lindseth og Grete Stokke vært rundt på verftsområdet

JAKT: For å finne tidsriktige kostymer til Masken-oppsetningen "Siste båt fra Verven" har Tonje Nilsen (f.v.), Torveig Reiten, Marit Lindseth og Grete Stokke vært rundt på verftsområdet Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kostyme- og rekvisitagruppa til Masken har vært på Horten Verft-området for å se om de kunne finne utstyr til forestillingen sin i februar. Etter en mislykket jakt der håper de andre kan hjelpe dem.

DEL

«Verven» – Marinenes Hovedverft og seinere Horten Verft – er en del av lokalhistorien. Ikke bare fordi det er tusener av ansatte som gikk ut og inn Vervensporten, og fordi «alle» familier i Horten hadde en tilknytning til verftsområdet, men også fordi «Verven» og det statlige engasjementet her gjennom både verft og Marinen var en del av ryggraden i lokalsamfunnet.

Derfor er det mange som allerede nå gleder seg til 8. februar 2018. Da skal teatergruppa Masken ha premiere på sin «Siste båt fra Verven»-forestilling i Artilleriverkstedet på Karljohansvern.

LES OGSÅ: Masken hyller heltene fra Verven

Øver for fullt

– Sangnumrene, tekster og dialoger øves inn for fullt om dagen. Den biten med Ole Kristian Pettersens sanger og tekster er godt i gang, men vi har sett at vi mangler rekvisita, kjeledresser og utstyr som kan sette både oss og publikum i den rette stemningen, sier kostymeansvarlig Tonje Nilsen.

– Ja, det vi alle har vokst opp med, sier produsent Torveig Reiten og forteller at de trenger blå kjeledresser, grå formannsfrakker, hjelmer, sveisemasker og visir, rutete termoser, de tidstypiske blikkmatboksene og klær i 80-tallsstil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HISTORIE: Tonje Nilsen (f.v.), Torveig Reiten, Marit Lindseth og Grete Stokke ffikk en smak av historien da de gikk gjennom den gamle motorfabrikken, nå lokalene til Baggerød.

HISTORIE: Tonje Nilsen (f.v.), Torveig Reiten, Marit Lindseth og Grete Stokke ffikk en smak av historien da de gikk gjennom den gamle motorfabrikken, nå lokalene til Baggerød. Foto:

Har depot

Hun forteller at de allerede har vært i kontakt med HIP – Horten Industripark – som eier det tidligere «Verven"-området i dag, samt Lokalhistorisk Senter på KJV, men at det ikke har vært så mye hjelp å få.

– Det meste er borte siden det er over 30 år siden «Verven» ble lagt ned. HIP har ryddet opp og bygd nytt, og Lokalhistorisk har bare ett av det de har til sin Horten Verft-utstilling. Altså ikke noe å låne bort.

– Vi får satse på at det er folk der ute som sitter med «Verven»-minner, Enten fra deres egen tid, fra noen i familien eller bare er lokalpatriotiske og har tatt vare på hortenshistorien, sier Torveig Reiten og forteller at alle som kan bidra er velkomne til Wiik & Braarud-butikken i Storgata.

– Vi rigger til et eget «Verven»-depot der, sier hun.

LES OGSÅ: Odd Rune Nærsnes stor-optimist på vegne av industriparken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VERKTØY: I den gamle motorfabrikken fant de en gammel dreibeenk og utstyr som har overlevd fra Verven. Dertmed kom Grete Stokke (f.v.) Torveig Reiten, Tonje Nilsen og Marit Lindseth i den rette stemningen.

VERKTØY: I den gamle motorfabrikken fant de en gammel dreibeenk og utstyr som har overlevd fra Verven. Dertmed kom Grete Stokke (f.v.) Torveig Reiten, Tonje Nilsen og Marit Lindseth i den rette stemningen. Foto:

Inspirasjon

Selv om utstyrsjakten inne i HIP ikke ga Masken de rekvisitaene de trengte syntes produsent og kostymegruppe det likevel var fint å rusle rundt der inne «på gamle tomter».

- Se der ligger Kongeskipet igjen i Steindokka. Det er jo faktisk en av de siste båtene som gikk fra Verven. Etter at det begynte å brenne i skipet mens det lå i dokka i mars 1985, bygde Verven i Horten det opp igjen slik at «K/S Norge» fortsatt er i bruk i dag, sier hun.

– Ja, og når det gjelder utstyr og miljø, så har vi i hvert fall fått inspirasjon til jobben videre. Det folk ikke kan hjelpe oss med av originalt «Verven»-rekvisita og -utstyr må vi lage selv. Sy og ordne oss til, sier kostymeansvarlig Tonje Nilsen.

Artikkeltags