Martine Hogstad Ruud sitter i kassa på Meny Dampejordet. Her ekspederer hun mange hundre kunder på en god dag. Dersom koronaviruset begynner å spre seg i landet, er hun og kollegaene utsatt.

– Vi må bare ta våre forholdsregler og være flinke til å vaske hendene og bruke Antibac, sier hun.

Vinterstid er det selvsagt ikke uvanlig at en og annen kunde sliter med forkjølelse eller rennende nese.

– Hva tenker du hvis en kunde hoster eller nyser på deg?

– Tja … man blir kanskje litt mer engstelig enn man ellers ville vært. Heldigvis har vi vask like i nærheten. Der er det også Antibac.

– Vi er en utsatt gruppe

Johnny Guthe er butikksjef ved Meny Dampejordet og har ansvar for i alt 35 ansatte.

– Vi har fokus på dette med hygiene. Nå før helgen fikk vi tilsendt forholdsregler fra kjeden, og vi er nøye med å følge dem. Det er klart at vi som jobber i butikk er en utsatt gruppe, og vi er til dels bekymret for konsekvensene, dersom koronaviruset begynner å bre seg i befolkningen.

Når det er sagt føler han ikke noen engstelse riktig ennå.

– Jeg synes vel at mediene, særlig de store, blåser det litt ut av proporsjoner. Det er jo tross alt bare 19 kjente smittetilfeller i Norge ennå.

Mange kunder innom

Dagligvarebutikken er et sted de fleste er innom relativt hyppig, og Meny på Dampejordet er en av de største butikkene i Horten, med flest kunder.

– I gjennomsnitt er det mellom 900 og 1.200 kunder innom hver dag. Men en del av dem benytter seg selvsagt av selvbetjeningskasse. Vi er nøye på ekstra vask av alle berøringspunkter, forteller Guthe.

Oppfordrer folk til å bruke hodet

– Har folk begynt å handle ekstra varer, som hermetikk og tørrvarer?

– Vi har merket en viss økning i salget av slike varer, ja. Det gjelder nok kanskje særlig den eldre garde. Men jeg har selv alltid noe hermetikk og tørrvarer hjemme. Det er ingen grunn til å tro at butikkene kommer til å gå tomme for slike varer, i alle fall ikke på lenge. Jeg vil oppfordre folk til å bruke hodet, og tenke over hvilke varer de faktisk kommer til å bruke etter hvert.

(Artikkelen fortsetter under vinduet.)

Rekord for mat levert på døra

Ikke alle trenger å gå i dagligvarebutikken for å handle matvarene man trenger. Hjemkjøring av mat blir stadig mer populært. Og kanskje ekstra populært nå, dersom noen er engstelige for å gå ut? På Meny i Åsgårdstrand har de nettbutikk, og leverer den tjenesten.

– Oi. Det er litt rart at du ringer akkurat i dag, for i dag har vi faktisk rekord på antall hjemkjøringer, sier daglig leder Hans-Christian Auensen. – Men om det henger sammen med frykt for korona, skal jeg ikke ha sagt. Det vet jeg ikke noe om. Til vanlig har vi mellom 75 og 90 hjemkjøringer i uka, men det varierer.