(Nordlys): Seks timer på sykehus ble resultatet etter at 15 måneder gamle Marthe spiste på en helt vanlig staude familien har i hagen sin i Tromsø.

Tirsdag var hun og mamma Veronica Lyngdal ute i godværet, da hun oppdaget at datteren hadde spist på den lilla blomsten Storhjelm de har i hagen sin. Heldigvis sjekket moren hvilken type blomst det var snakk om.

Avisen iTromsø var først ute med å omtale saken.

LES OGSÅ:Da Mangalam bodde midt i Horten sentrum bestemte hun seg. Hun skulle bygge hus til seg og sin syke datter

Giftinformasjonen var bekymret

– Jeg ble utrolig bekymret da jeg fant ut at planten er svært giftig, forteller mamma Veronica Lyngdal.

Hun ringte derfor til Giftinformasjonen for å be om råd.

– De var også veldig bekymret da de fikk vite hvilken sort blomst det var snakk om. Beskjeden var klar: Kommer det symptomer, skulle vi ringe 113 med en gang, forteller Lyngdal.

Deretter ble det rett på sykehus der ettåringen ble koblet på EKG for å overvåke hjertet. I seks timer ble den unge jenta overvåket for å se om kroppen fikk reaksjoner på nervegiften som blomsten inneholder.

Selv små inntak kan få alvorlige følger

– I alvorlige tilfeller kan det gi hjertepåvirkning, pusteproblemer og muskellammelser. Alvorlige symptomer kan oppstå etter relativt små inntak, sier Jartrud Wigen Skjerdal til iTromso.no. Han er seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttets avdeling for akutte forgiftninger.

Storhjelm er, til tross for sin giftighet, en relativt vanlig blomst i norske hager. Likevel vil ikke Skjerdal bannlyse den, men ber småbarnsfamilier være obs og heller velge andre blomsterarter.

Førstehjelp ved forgiftning med storhjelm

  • Fjern eventuelle planterester fra barnets munn og gi drikke
  • Barnet bør få medisinsk kull
  • Kontakt Giftinformasjonen dersom barnet har smakt på storhjelm
  • Ved alvorlige symptomer ring 113

Giftinformasjonen har telefonnummer: 22 59 13 00

(Kilde: Helsenorge.no)

– Den er jo en kjempefin blomst med en nydelig farge, men det ble en tøff ettermiddag da vi oppdaget hva som hadde skjedd. Det var noen skumle timer da vi ventet på eventuelle symptomer. Vi fikk jo vite at blomsten kan være livsfarlig for både mennesker og dyr. At den blir solgt i butikk er jo betenkelig, sier Lyngdal.

Hun roser både legevakta, Giftinformasjonen og barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge. Tirsdag kveld var familien tilbake hjemme og alt hadde gått bra.

– En ting er sikkert, blomstene skal bort i kveld.