Politikerne samler seg om Marinemusikken

SAMLER TROPPENE: Kathrine Kleveland og Jan Nærsnes tar initiativet til en tverrpolitisk støtteaksjon for Marinemusikken.

SAMLER TROPPENE: Kathrine Kleveland og Jan Nærsnes tar initiativet til en tverrpolitisk støtteaksjon for Marinemusikken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Under valgkampen lovet partilederne å verne Marinemusikken. Nå mobiliseres et tverrpolitisk forsvar for korpset.

DEL

Før sommerferien ble Forsvarets krav om omorganisering og flytting av stillinger i Marinemusikken utsatt, men musikerne ble ikke særlig beroliget. Ingenting er avgjort.

Mandag kveld var det møte i Hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i fylkeskommunen (HKIF). Signalene fra musikerne kom opp som en sak under posten eventuelt på slutten av møtet. 

Felles front for korpset

I utvalget sitter Jan Nærnes (H) og Kathrine Kleveland (Sp). Begge innser at politikerne, fylkets administrasjon, Kulturtanken og Den kulturelle skolesekken er nødt til å stå sammen bak Marinemusikken, med sin felles bekymring.

– Marinemusikken er tilsynelatende reddet, men det er et stort MEN her. Musikerne er redde for avskalling av korpset. Korpsets framtid er ikke budsjettmessig avklart. Budsjettet for 2018 er ikke lagt fram. Vi har bare sett skissene til det, sier Nærsnes.

Kathrine Kleveland påpeker at selv om Marinemusikken er gode Horten-ambassadører, er hun som holmestranding stolt av korpset.

LES OGSÅ: Hvem skal redde forsvarsmusikken?

Forsvarets ambassadører

– Marinemusikken er det eneste profesjonelle ensemblet i Vestfold. De har et høyt aktivitetsnivå, og henter internasjonale priser, som Beste store ensemble» under YAMawards 2017 i sommer. «Planetene» ble sett av flere tusen ungdommer i fjor, sier hun, og legger til at forestillingene ikke gjør seg selv.

Dette må vi ikke miste.

LES OGSÅ: En seier for Marinemusikken, men bare en liten en

Hun understreker at Forsvaret trenger sine gode ambassadører, som en døråpner utad. Spesielt i en tid hvor Sjøheimevernet er nedlagt. Samtidig er det klart at musikerne ikke kan leve med uvissheten om egen jobbsituasjon over flere år.

Sammen blir man sterkere

– Det er klart at vi ikke kan vente til neste HKIF-møte med å ta opp saken. Dette må vi melde inn som en interpellasjon til fylkestinget neste torsdag. Det å vise bredde er en styrke, sier Nærsnes.

– Før valget kom den ene politikeren etter den andre til Horten med løfter om å redde Marinemusikken, blant dem statsministeren. Hvorfor blir de ikke lyttet til?

– Det er vel ostehøvelprinsippet som gjelder; alle må ta sitt. Vi har fem militærkorps i lille Norge. Noen vil ha mer kuler og krutt, enn kultur, sier Nærsnes.

NATOs mål er at hvert land innen 2024 skal bidra med to prosent av brutto nasjonalprodukt. Ifølge Kathrine Kleveland er korpskostnadene i det store bildet, en pølse i slaktetida.

Dette vil den nye stortingsbenken fra Vestfold blitt drillet om. Hele fylket stiller seg bak Marinemusikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UVISST: – At politikerne samler seg til støtte for oss er helt fantastisk. Folk blir helt frynsete av å leve uvisse, sier Arild Ovrum, tillitsvalgt for 33 musikere i Marinemusikken.

UVISST: – At politikerne samler seg til støtte for oss er helt fantastisk. Folk blir helt frynsete av å leve uvisse, sier Arild Ovrum, tillitsvalgt for 33 musikere i Marinemusikken. Foto:

– Folk blir frynsete av uvissheten

Arild Ovrum er tillitsvalgt for de 33 musikerne i Marinemusikken. I likhet med sine medspillere, vet han lite om framtida.

– Vi har hatt trusselen om nedskjæringer og krav om omorganisering hengende over oss siden 2014. Folk blir helt frynsete av å leve i sånn uvisshet.

– Hva er status i øyeblikket?

– Høsten 2016 stemte Stortinget for at vi skulle bestå som nå. Da trodde vi at vi var reddet, men på forsommeren kom det krav fra Forsvaret om at militærkorpsene måtte omorganiseres. Noen av oss måtte flytte til andre steder. Det ble det rabalder av. Ingenting ble avgjort, men det ble bestemt at spørsmålet skulle utredes bedre. Vi trodde at det var politikerne som bestemte, men det ser ikke sånn ut, sier Arild Ovrum.

Skulle vært fredet

Det er det eneste han vet.

– Om to år er vi 200 år. Hadde vi vært en bygning, ville vi vært fredet for lengst. Samme hva vi gjør, så er det ikke godt nok. Derfor er det supert at politikerne vil stå samlet for å bevare Marinemusikken.

Ifølge Ovrum tærer uvissheten hardt på musikerne. Alle har flyttet til Horten på grunn av jobben. – Blir den borte, flytter musikerne også, sier korpsets tillitsvalgte.

LES OGSÅ: Venstre på valgkampbesøk: – Vil kjempe for Marinemusikken

Artikkeltags