Gå til sidens hovedinnhold

– Mange lyspunkter til tross for korona

Det året som nå nærmer seg slutten har på mange måter vært preget av koronaepidemien.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De smitteverntiltak som kommunen ved ordfører Are Karlsen og kommuneoverlege Niels Kirkhus har satt i verk og helsetjenesten i hele kommunen har gjennomført, har vært effektive og robuste. Bedriftene, institusjonene og innbyggerne i hele kommunen hatt tatt disse tiltakene på alvor.

Industrivirksomheten i hele kommunen og spesielt på Karljohansvern kan på mange måter beskrives som Norges svar på Silicon Valley i California. Stadig kommer det meldinger fra Horten-baserte firmaer om nye innovative høyteknologiske prosjekter. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) rangerte i år Horten kommune som den beste kommunen i fylket Vestfold og Telemark, basert på effektivitet og lokal vekstkraft. Det er tydelig at det er et nært samspill mellom lokale industribedrifter og Universitetet i Sørøst-Norge på Bakkenteigen.

Tidligere i år ble det klart at navnet på den nye togstasjonen, som skal stå klar i 2024, vil bli Horten stasjon. Dette var i tråd med den tverrpolitiske enigheten i Horten kommunestyre.

Planene om elektrifisering av fergesambandet mellom Moss og Horten er spennende. Meget er skrevet i løpet av året om utbyggingen av havnen i Horten. En aktivitetspark i havneområdet er utvilsomt et tiltak som beboere i kommunen vil ha glede av.

Kultursektoren har maktet å tilpasse seg koronasituasjonen. For eksempel har Munchs hus i sesongen gjennomført faste ”Vandringer i Munchs Åsgårdstrand”, som erstatning for omvisning inne i museet. Dette tiltaket har vært en suksess. I slutten av mai kom melding fra Forsvarets fellestjeneste om at Marinemuseet på Karljohansvern skulle stenge på ubestemt tid og minst ut 2020. Takket være innsats fra representanter fra alle partier i kommunestyret ble denne beslutningen omgjort og 20. juli kunne Marinemuseet igjen åpne dørene for publikum. Ordfører Are Karlsen fortjener honnør for den pådriverrollen han spilte i dette spørsmålet.

Renoveringen av koret i Horten kirke i regi av Horten kirkelige fellesråd er inne i en avsluttende fase. Det gjenværende arbeidet inne i kirken fortsetter. Midler er avsatt for sprinkleranlegg i Borre kirke. Det er også gitt klarsignal for et forprosjekt for utvendig maling av denne middelalderkirken. I lang tid har det vært behov for navnete minnelunder i kommunen. Nå planlegges slike minnelunder ved gravplassene i Horten og Borre. Disse prosjekter innebærer at 2020 har vært et arbeidskrevende år for kirkekontoret i Horten, som ledes av kirkeverge Hanne Wendt.

Det er godt å se at universitetslektor Truls Frednes ved Universitetet i Sørøst-Norge, som har kjøpt det tidligere menighetshuset i Åsgårdstrand, er i ferd med å sette huset tilbake til dets opprinnelige stil fra 1886.

Kommunereformen førte til at Horten var den eneste kommunen i det tidligere Vestfold fylke som ikke ble slått sammen med en annen kommune. Slik jeg ser det, har Horten greid seg fint alene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.