Nyttårsaften er en av de dagene i året som både barn og voksne gleder seg til. Da skal det være fest og moro. Men det er noen som slett ikke har det festlig på nyttårsaften, og det er dyr som er redde for fyrverkeri. Lyd- og lyseffektene i forbindelse med fyrverkeri kan være en stor påkjenning både for kjæledyr, ville dyr og landbruksdyr. Fugler som flyr i panikk kan føre til død som følge av at de flyr inn i hverandre eller inn i trær, gjerder, hus osv.

Mange hunder og andre dyr opplever nyttårsaften som et mareritt. Det har hendt at hunder har dødd av sjokk eller måttet avlives fordi de ble så skremt at de aldri ble seg selv igjen. Katter har stukket av i panikk, og mange har aldri kommet til rette.

Hva kan vi gjøre for at dyra ikke skal få en skremmende opplevelse på nyttårsaften? Først og fremst er det noe vi ikke bør gjøre, nemlig ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet. Mange ubetenksomme dyreeiere har gjort det og virkelig fått angre. Vi bør heller ikke gå i nyttårsselskap og la hunden være alene hjemme. Ellers er det lurt å la hunden få en skikkelig langtur tidligere på dagen slik at den blir sliten og søvnig på kvelden. Beroligende medisin må bare benyttes etter avtale med veterinær.

Selv om vi ikke kan gjøre det samme med andre dyr, kan vi tenke på samme måten. Sørg for at katten er innendørs; la kaniner og marsvin få ekstra mosjon. Trekk for gardiner, spill musikk og sørg i det hele tatt for at det skjer noe trivelig rundt dyra mens smellingen pågår.

Dessverre ser det enda ikke ut til at vi helt kan hindre oppskyting av raketter denne kvelden. Flere kommuner har innført lokale forskrifter med forbudssoner, Det har også vært arrangert oppskyting av raketter i offentlig regi på trygge plasser.

Den beste løsningen er uten tvil å erstatte alt fyrverkeri med lydløse raketter, eventuelt lasershow, som allerede er tatt i bruk flere steder, bl.a. i kommuner i Sverige.

I mellomtiden er det viktig å oppfordre til forsiktighet for å unngå skader både på dyr og mennesker. Minner om at det kun er lovlig med fyrverkeri mellom kl. 18 og 02 på selve nyttårsaften. I romjula er det ikke tillatt å sende opp fyrverkeri.