Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hun etterlyser et styrket støtteapparat for kommende og nybakte fedre, og understreker viktigheten av fedrenes tilstedeværelse som en inkludert omsorgsperson i barnets liv. Det er nok mange fedre som vil støtte opp om og samtykke i hennes betraktninger.
Les innlegget fra Spinnangr her
Men – hun påpeker også en situasjon som potensielt er grunnlovsstridig i sin kronikk. Hun fremhever i sin kronikk at «Samtidig som tusenvis av fedre blir gjort stas på, er det også tusenvis av norske barn som vokser opp i utrygge hjem med vold og overgrep som en del av hverdagen. Både mor og far er representert i statistikken, men i saker som omfatter grov vold mot de aller minste barna, er det en overvekt av menn som blir siktet og domfelt.»
Dette er oppsiktsvekkende informasjon. Basert på Bufdir sine undersøkelser i 2015 (Vedlagt statistikk Kilde Bufdir) dokumenteres det at mødre og fedre utøver nær like mye grov vold mot barna – mens mødrene er noe overrepresenterte når det kommer til den mildere volden. Fedre er altså samlet sett mindre voldelige mot barna enn mødrene.
I den grad Spinnangr sin informasjon om at fedre siktes og dømmes oftere enn mødrene er korrekt – så eksisterer det en åpenbar kjønnsdiskriminering av norske fedre fra påtalemyndigheten og i norske domstoler. Det vil i så fall være svært alvorlig.
Man må kunne kreve en kjønnsnøytral rettspleie i Norge, og justisminister Monica Mæland (H) bærer hovedansvaret for at loven skal være lik for alle.