Gå til sidens hovedinnhold

– Magiske tall . . .

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med fare for å bli garottert, giljotinert, surra på stæile og hjul eller hudfletta både innvendig og utvendig med og uten spanskrør - eller enda værre; kasta på glattcelle, ær jæ nødt te å frigjørra hjærnen min for følgende: Tall ær magiske. Dem har en egen evne te å manipulere hjærnen vår.

For 35 år sia, mens jæ ennå brukte hue på å klekke ut tolv rette tippetegn for Norsk Tipping og skræiv statistikkær og græier, halte jeg i land en kuppång med en ellever og fire tierær. Jæ så formelig 1000-lappane dale åver mæ som enorme snøfiller og gjørra mæ te en holden mann - det kom 174,- kroner...

I 1980 fødte vi ei datter som etter hvert utvikla stærkt nedsatt fysisk og psykisk funksjonsevne og døde i 1994. Underveis i detta maratonløpet var vi te genestiske vurderingær og fikk oppgitt at det var en te en millions mulighet for å få et barn te med funksjonshemningær. Hinsides virkelighet og nøkternhet på grunn av fysiske og psykiske påkjenningær var detta som nesten 100 prosent sikkerhet for at detta skulle skje igjen. I dag ser jæ ganske klart at det ær større kjangs for en snøhævv å åverleva 17. mai.I våre dagers moderne og meget mærkelige hværdag, foras vi hele tia med tall om smitte, testing, vaksinering, innlagte på sjukhus og døde.

Talla stiger og sønker og endras i ett kjør og vi utsettas for oppdateringær og innslag med nærbilder om hvor jævlig kårona kan værra, og det ær ingen grunn te å tvile på at det kan værra skremmande - men:

I Norge var det ved siste åpptelling totalt 639 døde, og 217 innlagte og i Horten ær det nå 255 smitta. Jæ tar kjangsen og spørr om det ær grunn te panikk? Dessværre ser det ut te at den meget menneskelige følelsen, angst, ær i færd med å spre sæ. Psykologer og Røde Kors ær bekymra og ber myndighetene vurdere fenomenet. Og det ær synlig.

Du kan treffe på folk som går aleine ute på lite befolka gater iført munnbind. Du kan se folk kjøre aleine i bil med munnbind, ja du ser munnbindet på steder dær det ær gode muligheter for avstand både på to meter og væl så det. I tillegg stengas sosiale tilbud ner og det kan føre te mer og mer isolasjon og ensomhet som kan ende i katastrofe for dem av vårs uten nettværk og nære relasjonær.

Jæ tar dærfor kjangsen på å be kommunale myndigheter om å se på muligheter og løsningær for åssen særveringssteder og sosiale institusjonær igjen kan holdas åpne sånn det var i deler av fjoråret isteden for hele tia å vurdere å stenge ner. Såvidt man væit så var'e ikke på pøbb, kro, resturang eller kafè smitten florerte. Ikke engang en smitta mossing græide det.Jæ ber om å bli trudd på at detta ikke ær en bagatellisering, men observasjoner og diværse uttalelser fra faglige instanser tilsier at det kan værra på tie å ståppe åpp og dra pusten et par ganger.

Faren ær stor for at sånna refleksjoner og litt andre vurderingær kan drukne og kanskje allerede gjør det i alle pressekonferanser, radio- og TV-innslag med tall åpp og ner tabell og vegg.

Ikke minst har bruken av kommentarfelta te diværse tidsskrifter og sosiale medier flydd i været med ivrige pekefingrær om hvor mange usosiale og nesten morderiske egoistær det ær som ikke brukær munnbind og til og med hvor dem har vært.

Hvis det neste blir navn og adresse så har DDR gjenåppstått. Dærfor medborgere: Det ær all mulig grunn te å setta sæ ner med et kaldt glass hvitvin eller to og spekkulere på om hjærnen vår ær påvirka av de magiske tall.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.