Gå til sidens hovedinnhold

Bård mistet sønnen i selvmord: – Vi ville unngå at folk tok omveier når de møtte oss

Artikkelen er over 3 år gammel

Kulturvandringen «Lys i mørket» er ikke bare for de voksne. De yngste er også med og bidrar. For Bård Guttelvik betyr arrangementet noe helt spesielt.

Onsdag ettermiddag var Karljohansvern barnehage i full sving ved Kanalbroa. De skulle henge opp laminerte tegninger – dette som et av mange kulturinnslag på løypa til «Lys i mørket», som finner sted torsdag kveld.

I år legger aksjonen også opp til en egen, kortere løype for de aller minste. Den starter allerede klokka 18 og vil være ferdig klokka 18.45, før starten av selve hovedarrangementet.

– Det gjør vi for at også barna skal kunne delta, uten at det blir altfor seint på kvelden, sier primus motor og medarrangør, Mette Rosenvinge Kolderup.

Underveis i løypa vil barna dessuten møte representanter fra Horten bibliotek, og det blir kakao-stasjon i regi av Turistforeningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fellesskap hjelper

Det er foreningen LEVE, som arbeider for etterlatte ved selvmord, som er årets samarbeidspartner for «Lys i mørket». Det er Bård Guttelvik i LEVE Vestfold glad for.

– Jeg er jo selv fra Horten, og har deltatt på «Lys i mørket» hvert år. Vi mistet sønnen vår, Simen, i 2015, forteller han.

Simen skulle ha fylt 28 år, tre dager etter at han valgte å avslutte livet.

Foreldrene erfarte fort at fellesskapet med folk som har opplevd det samme er til god hjelp.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at det ikke var behov for en forening som LEVE, men det er det dessverre. I 2016 – som er det siste året vi har offisielle tall fra – var det 614 mennesker som valgte å ta sitt eget liv, og tallet er økende, sier Guttelvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LES OGSÅ: Kommunen med nytt helsetilbud fra nyttår: – Nå er det lov å snakke om så mange ting. Dette er kanskje ett av temaene som står igjen.

Valgte å være åpne

Allerede da foreldreparet satt på politikammeret og nettopp hadde fått vite at sønnen var død, gjorde de et viktig valg.

– Vi tenkte med én gang: Dette må vi fortelle omverdenen om. Vi må bruke Facebook og alle de kanalene vi har, sier Guttelvik.

Det var en veloverveid avgjørelse.

– Vi ville unngå at folk tok omveier når de møtte oss, fordi de ikke visste hva de skulle si. Det føler vi også at vi lyktes med. Få dager etter at Simen døde valgte vi å dra på Færderfesten. Ikke for å ha det gøy, men for å møte folk. Det var tungt der og da, men godt å snakke med mennesker.

LES OGSÅ: Eva holdt på å jobbe seg i hjel – nå er hun på vei tilbake til lyset

Barna trenger en god oppvekst

Selv nå, mer enn tre år etter det ufattelige tapet, bærer pappa Bård følelsene utenpå kroppen. Han legger ikke skjul på at han blir rørt av å se barna fra Karljohansvern barnehage travelt opptatt med å pynte skogen med tegninger.

– Det er et herlig syn. Vi har to barn til, og vi har hele tiden vært bevisste på at de trenger all den support og støtte de kan få. At barn vokser opp i et godt miljø er avgjørende. Utenforskap er en av de store verstingene når det gjelder årsaker til selvmord. Derfor gleder det meg å se vennskap og fargerikt fellesskap mellom barn som kommer fra helt ulike deler av verden. Det gir meg håp.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.