Gå til sidens hovedinnhold

Løvøya mer populært enn noensinne – men hvor skal turfolk gå på do?

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har ikke kapasitet til å betjene turfolk som besøker Løvøya, sier grunneier Trond Schmidt. Nå etterlyser han at kommunen tar ansvar.

For abonnenter

Det er mange som bruker Vadfiskerstua på Løvøya – ikke bare gjestene på campingplassen, men også lokale hortensfolk på strandbesøk eller fisketur. Her kan man få noe å bite i, en kaffekopp, is og brus. Til vanlig kan man også gå på do der, mot en liten mynt i en automat.

Men nå er toalettene stengt, av hensyn til smittevern.

Ønsker dialog

«Etter at Horten kommune for cirka 10 år siden på en lite elegant måte trakk seg ut av ansvaret for allmennhetens ferdsel i området, har Løvøya Camping og Båthavn tilbudt og driftet to toaletter tiltenkt allmennhetens bruk. Disse har hatt betalingsautomat. Årlig total inntekt har vært cirka 3.000 kroner. Våre kostnader med drift og vedlikehold har vært mer enn det 10-dobbelte», skriver Trond Schmidt i et brev til kommuneoverlege Niels Kirkhus.

Les også

Romantikken blomstrer på Vadfiskerstua: Da Myrdin fikk feilsendte meldinger med hjerter og elsklingen min, forsto han tegninga

Han håper nå at kommunen kan komme på banen og ta sin del av ansvaret for denne gruppen.

«Hvor trengende folk da vil gjøre sitt fornødne er ikke spesielt hyggelig å tenke på», legger Schmidt til.

Har ikke kapasitet

Det er primært på grunn av koronasituasjonen at campingplassen ikke tør ta ansvaret for å holde toalettene åpne. Det koster for store ressurser.

– Vi tør ikke ha dem åpne, rett og slett. Det er derfor vi har bedt om en dialog med kommunen, sier Trond Schmidt.

– Tidligere kom kommunen med et årlig tilskudd til driften av disse toalettene, men så sluttet de brått med det.

Gjestene på campingplassen får lov til å bruke sanitæranleggene.

– Men ikke lokale tilreisende, altså?

– Nei. Nå flyr de og maser på oss. Det er en påkjenning for driverne av campingplassen, som ofte får huden full når de må svare at toalettene er stengt på grunn av hensynet til smittefare.

Les også

Prisrekord på Løvøya: Visning på søndag. Solgt på mandag

Spent på høysesongen

Hittil i år har problemet vært begrenset.

– Siden det har vært en kald vår, har det ikke vært så mange her. Men nå som varmen kommer, vet vi jo at trafikken vil øke. Da bør vi få på plass en løsning. Jeg er sikker på at vi får til en ordning med kommunen, sier Schmidt.

Foreløpig avventer han svar fra kommunen.

Av gjestene på campingplassen er det stadig flere som kommer med bobil.

– Jeg vet ikke om vi kan si at det er rekordmange. Vi har hatt flere her enkelte helger, men at bruken av bobil øker kan jeg bekrefte, sier Schmidt.

– Bobilgjestene krever ikke så mye av oss, men de vil gjerne ha et godt sanitæranlegg. Utfordringen med bobiler er at de etter hvert er blitt så store og fine at de ikke kan parkere hvor som helst. Det merker vi. Men de er godt fornøyde med plasseringen i vannkanten.

Har ikke konkludert

Kommuneoverlege Niels Kirkhus mener at saken ikke hører hjemme på hans bord:

– Mitt ansvar handler om å sette en standard, ikke peke på hvem som skal sørge for at standarden etterleves. Jeg har ikke myndighet til å flytte ansvaret fra dem som eier virksomheten og over til kommunen, uttaler kommuneoverlege Niels Kirkhus.

Nå er det teknisk etat, ved kommunalsjef Geir Kjellsen, som har overtatt saken.

– Det stemmer at vi har mottatt et brev fra Trond Schmidt om saken, og vi vurderer den nå, men vi har ennå ikke konkludert, sier Kjellsen.

– Så er det også sånn at Trond Schmidt har en campingplass, en kiosk og en badestrand som ligger på privat grunn. I 2010 sa politikerne nei til å gi ham driftstilskudd til disse. Det er et politisk spørsmål om disse føringene fra 2010 skal fravikes. Kommunen har egne toaletter som vi drifter, og de vil bli åpnet rundt pinse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.