(Tønsbergs Blad)

(Nettavisen): Siden 2005 har den første lørdagen i mai vært feiret som «World Naked Gardening Day». Eller «luk naken»-dagen.  I 2019 faller dagen på lørdag 4. mai.

Det er amerikanske The Naturist Society som først plantet ideen om en tidlig vår. Tiltaket er ment å skulle fremheve et sunt og komfortabelt forhold til sin nakne kropp på en ikke-seksuell måte. Den første spiren ble sådd med en egen hjemmeside i 2005, og siden har det vokst fram en frodig gjeng som slipper solen til der den sjelden skinner.

Det er ingen som har eierskap til «World Naked Gardening Day». Dagen er et ikke-politisk initiativ, alle som vil kan delta der de bor.

Det var imidlertid Corky Stanton i organisasjonen Clothes Free International som sammen med initiativtaker Mark Storey opprettet nettsiden i sin tid.

– Det handler ikke om vise fram kroppen til andre mennesker. Det handler om å akseptere sin egen kropp, og å være i ett med naturen på egen hånd, har Stanton forklart i et intervju med Today.

Norsk naturistforbund støtter forøvrig tiltaket, selv om det nok er i kaldeste laget i Norge for at dagen skal slå skikkelig rot her til lands ...

Så til spørsmålet noen kanskje stiller seg: Er det tillatt å sprade naken rundt i hagen, potensielt i naboens påsyn?

– Jeg kan ikke se at det skal være noe problem. Det er ikke noe påbud i Norge om å være påkledd. I utgangspunktet har du handlefrihet til å gjøre hva du vil, det gjelder særlig i ens egen, private hage, har jussprofessor Mads Andenæs ved Institutt for privatrett uttalt til Side3.

Han kan ikke å se at en klage, anmeldelse eller rettssak skulle føre frem.

Så da er det er det fritt fram å trimme busken, men vær varsom med hekksaksen.

Her er noen tidligere representanter for World Naked Gardening Day: