Gå til sidens hovedinnhold

Åsgårdstrands «City»

Thaulows plass er ikke – som noen tror – oppkalt etter maleren Fritz Thaulow.

Artikkelen er over 4 år gammel

Den har sitt navn etter oberst Hans Henrik Thaulow og frue som takk for et legat til trengende på stedet. Legatet ble opprettet av deres barn i 1919 til minne om foreldrene. I sin tid lå det bl.a. bank med postkontor her, videre hoteller, bakeri, barberer, trikotasjeforretning og kolonial.

Åsgårdstrand med sine i gjennomsnitt 320 innbyggere pr år, hadde frem til 1960-tallet ikke mindre enn fire kolonialforretninger samtidig. I dag er det kun en igjen innenfor Åsgårdstrands gamle grenser og det er Joker i Bakkegaten 8. I denne bygningen ved Thaulows plass har det vært drevet kolonialforretning kontinuerlig i vel 120 år. Huset som står der i dag, ble bygget i 1893 av kjøpmann Paul Rasmussen Borgen fra Stokke, som erstatning for det tidligere som brant i 1890. Her startet han opp med kolonialforretning i september 1893 og drev frem til høsten 1901.

Ny eier samme år ble Alf Kornelius Nilsen, han var fra Tjøme og hadde jobbet som handelsbetjent hos Borgen. I februar 1905 gikk han imidlertid konkurs. Hans kone Andrea, som var datter av Nils Semb på Nygård, fikk drive videre i ett år mot at hun kun solgte øl og mineralvann fra Tønsberg Bryggeri. I februar 1906 ble det bakerforretning i huset, drevet av Lars Henry Halvorsen, men han sluttet etter to år. Samtidig hadde Carl A Gulbrandsen kjøttforretning i kjelleretasjen frem til 1913.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildeserie

Åsgårdstrand "city"

De følgende eiere av huset med kolonialforretning i 1. etasje, drev alle i kort tid. Olav Vik fra Tønsberg, med oppstart i 1908, hadde kolonialforretningen i bare fire år. I 1913 overtok Peder August Pedersen fra Nøtterøy, opprinnelig stuert, men ønsket å satse på landjorden. I oktober 1915 kjøpte Gunder Olsen Haugen gården og etablerte seg her. Han kom fra Bø i Telemark og hadde der vært bestyrer av et handelslag.

I mars 1920 overtok Jacob Hedvin Jacobsen gården. Han kom fra Hillestad i Botne og hadde arbeidet i farens landhandleri. Jacobsen drev ikke bare med kolonialvarer men også med skotøy og manufakturvarer. Jacobsen solgte gården igjen allerede i 1924. Årsaken var at han ble ansatt som kasserer i stedets sparebank som nylig hadde inngått leiekontrakt om lokaler i hans gård. Han var og ordfører i Åsgårdstrand 1926-1937.

Ny eier i 1924 ble Christian Oskar Heien. Han var fra Tranby ved Lier og hadde vært handelsbetjent i Tinn i Telemark I tillegg til kolonialforretningen drev han og en bensinpumpe som lå like ved butikken. Heien døde i 1935 og eiendommen med forretningen ble solgt til Alfred Enger fra Sem. Det var imidlertid sønnen Karl Them Enger som drev kolonialbutikken, og i 1941 ble eiendommen skjøtet over til han.

I den østre delen av bygningen etablerte Hortensmannen Oscar Bjart i 1937 en trikotasjeforretning som ble avviklet i desember 1939. I samme del av huset var det og en frisørsalong på 1950-tallet. Innehaveren var Kristen Aas som avviklet i 1960. En av ekspeditrisene i Them Engers butikk, var Hanna Bakke Nilsen. Hun giftet seg i 1948 med Walther Thorsen og fra 1949 drev de butikken etter Them Enger. I 1966 innførte de selvbetjening som første butikk i Åsgårdstrand. Hanna drev forretningen helt frem til 1992, da den ble overtatt av dagens eier under navnet Åsgårdstrand kolonial – Nærmat.

Dette er artikkel 4 i en serie på 6 om Åsgårdstrands butikker.

Denne artikkelen er skrevet eksklusivt for Gjengangeren av Lokalhistorisk Senter.

Du finner flere lokalhistoriske saker her

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.