Når så du sist en svevende jernbanevogn?

LØFT: Det hadde sett stygt ut for hytta under, dersom stroppene hadde røket i dette øyeblikket. Det gjorde de heldigvis ikke.

LØFT: Det hadde sett stygt ut for hytta under, dersom stroppene hadde røket i dette øyeblikket. Det gjorde de heldigvis ikke. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

78 år etter at den ble plassert der, med panoramautsikt over Oslofjorden fra tomta i Åsgårdstrand, var det på tide å flytte den igjen.

DEL

Hadde det ikke vært lettere, og langt rimeligere, å bare rive den? tenker du kanskje.

Men nei. Jernbaneentusiastene fra Hillestad, utenfor Holmestrand, ville det annerledes. De mente vogna, som ble bygget i 1903, var verdt å bevare. Mandag formiddag ble derfor jernbanevogna forsiktig heist opp i en gigantisk heisekran, og deretter plassert på en stor trailer.

Til stede ved operasjonen var også Odd Sørensen. Det var hans onkel og tante som i 1939 kjøpte jernbanevogna for 100 kroner, og plasserte den på tomta i Åsgårdstrand for å bruke den som hytte.

– Jeg husker det godt. Jeg var åtte år den gangen, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HIV OG HOI: En stor kranbil, en lastebil og en semitrailer måtte til for å flytte togvogna som i 78 år har gjort tjeneste som hytte.

HIV OG HOI: En stor kranbil, en lastebil og en semitrailer måtte til for å flytte togvogna som i 78 år har gjort tjeneste som hytte. Foto:

Vogna ble trukket opp på rullende stokker og fikk sin plassering i skråningen i Munchs gate.

LES OGSÅ: Nasjonal skatt for Konge og fedreland

Denne gangen var det et mer omfattende maskineri som skulle til.

– Hva det vil koste? He he. Si det ... Regningen har vi jo ikke fått ennå, men det kommer nok på mellom 40- og 50.000 kroner pluss moms, sier Per Enerhaugen som var ansvarlig for operasjonen.

– Det får vi til fordi det er mange idealister som står bak.

LEDER: Per Engerhaugen hadde ansvaret for operasjonen.

LEDER: Per Engerhaugen hadde ansvaret for operasjonen. Foto:

Artikkeltags