– Det føles som om det er første gang i livet jeg gjør noe jeg virkelig passer til

GLEDER SEG: Boklanseringen finner sted på Café Gul førstkommende fredag. Ellen E. Fossum utgir sin første roman, «Drømmevokteren».

GLEDER SEG: Boklanseringen finner sted på Café Gul førstkommende fredag. Ellen E. Fossum utgir sin første roman, «Drømmevokteren». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Allerede i ungdomsskolen ønsket Ellen å bli forfatter. Nå er det endelig blitt en realitet.

DEL

Ellen E. Fossum har alltid elsket fantasy.

– Mor leste Tolkien høyt for oss. Jeg lånte også mye på biblioteket. Med to søsken som er ihuga «gamere» og som spilte World of Warcraft, var det kanskje ikke så rart at jeg også fikk den interessen, sier 33-åringen.

Plottet kom i en drøm

– Jeg har et eget univers. En verden som jeg begynte å tenke meg inn i allerede da jeg gikk på videregående skole, røper den nybakte forfatteren.

– Det er et land som heter Emineo, etter den første kongen i landet, Emindel. En gang jeg var på ferie i Finmark, med midnattssol og alt, drømte jeg plottet til det som nå er blitt romanen «Drømmevokteren». Det er en slags begynnelse på fortellingen om Emineo.

– Begynnelse? Du har mer på lager, altså?

– Ja, jeg har skrevet nesten en hel trilogi. I tillegg har jeg skrevet en frittstående oppfølger. Men det gjenstår å se om forlaget vil ha det, ler hun.

Godt å ha en redaktør

Ellen valgte tidlig å sende manuset til vestfoldbaserte LIV forlag.

– Jeg fikk det anbefalt av andre, og syntes det virket positivt at det befant seg her i fylket. På forhånd hadde jeg prøvd meg hos et par av de store, og for så vidt fått positive tilbakemeldinger, men med beskjed om å omarbeide manuset ganske drastisk.

Det betyr ikke at «Drømmevokteren» ikke har vært gjenstand for grundig bearbeiding.

– Jeg synes det er veldig givende å ha en redaktør og en språkvasker. Man har alltid noe å lære, og jeg suger til meg alt det positive. Faktisk tror jeg skrivestilen min har endret seg ganske mye, som følge av innspillene jeg har fått.

Aktiv på sosiale medier

Det er en helt spesiell følelse å sitte med det ferdige produktet mellom hendene, innrømmer hun.

– Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå.

– Det føles som om det er første gang i livet jeg gjør noe jeg virkelig passer til. Noe jeg trives med.

Omslaget har hun fått søsterens hjelp til å designe, men det er Ellen selv som har levert skissene.

– Jeg tegner mye. Det var opprinnelig tegneserieskaper jeg drømte om å bli. I tillegg blogger jeg, og legger ut bilder av mye jeg lager på Instagram. Som forfatter i dag må man gjøre mye for å synes. Det er en helt ny verden for meg.

Lanserer på Café Gul

Fredag skal forfatterdebuten feires på Kulturhuset 37, med kake og alkoholfrie bobler.

– Jeg kommer til å lese litt fra boka, og vise en hjemmesnekra trailer vi har laget. Dessuten skal jeg servere en skikkelig fantasy-kake, som jeg har laget selv. Jeg baker ganske ofte til bryllup og barnedåp og en rekke forskjellige sammenhenger. Nå skal jeg altså bake til min egen lansering, ler Ellen.

Hun mener det er en myte at fantasylitteratur bare er for barn og ungdom.

– Det er en sjanger som rommer mye, som stadig vokser, og det er mye der også for voksne.

Artikkeltags