Lise ble inspirert av Trump

USA-VALGET: Trump, og ikke minst reaksjonene på det han sa og gjorde, inspirerte meg til å skrive bok, forteller forfatter Lise Fladberg.

USA-VALGET: Trump, og ikke minst reaksjonene på det han sa og gjorde, inspirerte meg til å skrive bok, forteller forfatter Lise Fladberg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– «Blame Trump» er en ganske lettlest underholdningsbok, men mellom linjene ligger amerikansk storpolitikk, forteller forfatter Lise Fladberg.

DEL

Fladberg bor i en gammel, ærverdig villa like bortenfor Munchs kafe i Åsgårdstrand. Hun viser vei inn i en koselig spisestue hvor den splitter nye boka ligger på bordet, med tittelen Blame Trump, skyld på Trump, i store røde bokstaver på forsiden.

– Resultatet av USAs presidentvalg var sjokkerende, rart og interessant, og vekket mange følelser hos meg. Trump, og ikke minst reaksjoner over det han sa og gjorde, inspirerte meg til å skrive bok, forteller hun.

LES OGSÅ: Fokus på korrupsjon og service Byggesaksavdelingen under lupen

Intriger i hyttefeltet

Fortellingen utspiller seg i et hyttefelt i en liten norsk bygd. Intriger og konflikter mellom beboerne driver handlingen.

– I boka møter vi et ganske karikert persongalleri; blant annet en autoritær grunneier som kommuniserer best på Twitter, en nyinnflyttet miljøverner, og en lokal entreprenør. Intrigene i hyttefeltet foregår parallelt med presidentvalget, og Trump er til stede gjennom karakterenes reaksjoner, fortsetter forfatteren.

Hun understreker at Blame Trump absolutt ikke er noen klissete underholdningsroman.

– Jeg tror min beskrivelse av hyttefelt-konflikter treffer godt. Mange som har lest boken kjenner seg igjen i handlingen, og flere har spurt «var det der?", ler hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BLAME TRUMP: Boka kan kjøpes på e-bok eller i lokale butikker i Åsgårdstrand.

BLAME TRUMP: Boka kan kjøpes på e-bok eller i lokale butikker i Åsgårdstrand. Foto:

USA-valget inspirerte

Kreativiteten blomstret i Fladberg like etter at Trump ble valgt til president, og hun satte seg ned for å skrive allerede samme kveld.

– Først spurte jeg meg selv: hva er galt med amerikanere?, ler hun.

– Så ble jeg heller nysgjerrig, og begynte å undre meg over om vi kan se noe av den samme måten å tenke på i Norge som førte til at Trump ble valgt.

Fladberg, som er utdannet pedagog og familieterapeut, synes det er interessant hvordan mennesker tenker og resonnerer. Den overraskende Trump-seieren ga rom for nye refleksjoner.

Jeg tror min beskrivelse av hyttefelt-konflikter treffer godt.

Lise Fladberg Forfatter, Åsgårdstrand

Ikke engelsk

Selv om tittelen er på engelsk, er Blame Trump absolutt en norsk bok. 

– Resten av boka er skrevet på norsk. Jeg fikk høre at noen som spurte etter den på et bibliotek fikk beskjed om at de bare hadde den engelske versjonen. Bibliotekaren må ha sett tittelen og misforstått. «Blame Trump» er tatt fra et sitat av jeg-personen, forklarer Fladberg.

Boka ble publisert i høst og kan kjøpes på e-bok, i bokhandel og nettbokhandel, eller i lokale butikker i Åsgårdstrand.

Så mangler du en julegave til en lesehest i familien, en som er litt politisk interessert. Da er kanskje denne lokale boka et alternativ...

LES OGSÅ: Katalysator runder av jubileumsåret – Vi ikke vil spille oss i hjel på hjemmebane

Artikkeltags