Birte suste inn på bestselgerlistene

FORFATTER: Birte Svatun har mange barnebøker bak seg. Nå er hun også inne på bokhandlernes toppliste. Her fotografert sammen med hunden Birk.

FORFATTER: Birte Svatun har mange barnebøker bak seg. Nå er hun også inne på bokhandlernes toppliste. Her fotografert sammen med hunden Birk. Foto:

Birte Svatuns samtalebok for de yngste, Rett eller galt, suste rett inn på bestselgerlistene forrige uke. Boken tar opp aktuelle etiske problemstillinger som barn lett kan kjenne seg igjen i.

DEL

Birte Svatun har bodd i Åsgårdstrand i 27 år nå. Hun har vært journalist og lærer, men er først og fremst forfatter. Hun har hatt ubetinget suksess med sine bøker om og for barn, og for foreldre om barn.

– Det har jo blitt noen bøker nå da, fortrinnsvis om barn. 9 bøker siden 2002. Og så er jeg nå i full gang med den tiende, forteller hun til Gjengangeren.

LES OGSÅ: De har delt det meste i 33 år – nå skriver de bok sammen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På topplista

– Samtaleboken gikk umiddelbart inn på bestselgerlisten for skjønn- og generell litteratur – samme uke som den ble lansert i bokhandlene, skriver forlaget Cappelen Damm i en melding til Gjengangeren.

– Boken handler om problemer barn fort vekk kan støte på. Er det lov å lyve hvis ingen oppdager det? Er det riktig å slå tilbake hvis noen slår deg? Er det greit å sparke noen i tissen? Er det feil å sladre hvis noen plager andre?

Rett eller galt ble raskt en suksess da den kom ut i 2009 – med illustrasjoner av Anders Kaardahl – og ble trykket i nærmere 10.000 eksemplarer. Lenge var den utsolgt fra forlaget, men nå er den ute i revidert utgave. Tiril Valeur har gitt boka nye illustrasjoner når den i år blir gitt ut på nytt.

– Da ble det egentlig en ny bok, en større bok – og en litt annerledes bok.

– Det er selvsagt både gøy og veldig inspirerende at den også gikk rett inn på Bokhandlerforeningens toppliste, smiler Birte Svatun til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Gatenavn i Indre havneby vedtatt – her er navnene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forfatteren

Birte Svatun er lærer, journalist og forfatter. Hun har jobbet både på Borre U-skole, Lillås skole, i NRK – og som frilanser i Gjengangeren. Og hun er en etterspurt foredragsholder.

– Jeg møter både store og små, det kan være i barnehager, på biblioteket eller gjennom den kulturelle skolesekken. Temaene er gjerne hentet fra bøkene mine, ofte om høysensitive barn, følelser og kropp, forteller Svatun.

– Da jeg selv var barn ville jeg bli forfatter, røper hun.

– Helt fra jeg var 10 år gammel har jeg gått med den drømmen. Og tro meg, jeg angrer ikke på at jeg forfulgte barndomsdrømmen. Å få skrive og gi ut bøker, det er noe jeg trives veldig godt med.

– Hvordan er skriveprosessen din?

– Når jeg skriver, da vil jeg være alene. I de mest intense skriveperiodene lukker jeg meg rett og slett litt inne. Jo kjedeligere jeg lever da, jo mer skjer oppe i hodet mitt. Det er bra for skrivingen.

– Og når du slipper opp igjen?

– Rett ut for treffe folk igjen. Da vil jeg prate med så mange som mulig uten å tenke bok.

Notater og samtaler

Inspirasjon, tanker og ideer til bøkene henter hun fra observasjoner, fra samtaler og notater på barneskolen, i barnehager og fra hverdagslivet.

– Jeg noterer alltid litt av det jeg hører og ser, forteller Birte.

– Jeg arkiverer, for å si det sånn, interessante ting fra ulike situasjoner. Men jeg har også mer direkte og inngående samtaler med barn – og lærere. Det har jeg blant annet gjort på Montessoriskolen på Jareteigen.

– Når det gjelder boka Rett eller galt, var det vanskelig å finne en form uten å bruke for mye pekefinger. Det er nemlig ikke alltid like lett å vite sikkert, hva er rett og hva er galt? poengterer Birte Svatun.

- Derfor er det greit å høre hva barna mener. Deres evne til å tenke selv er noe vi ofte undervurderer.

– Lytt til barna, altså?

– Absolutt. Rett fra barns liv, på deres premisser.

Birtes bøker

Som nevnt har Birte Svatun gitt ut ni bøker – den tiende er på gang. De ni er:

2002: Det beste i livet er gratis: 12 samtaler om viktige og vanskelige veivalg.

2004: Anne Stine og Helge Ingstad: Historien om et nysgjerrig par.

2005: Kroppen – faktabok for barn.

2006: Sove hele natten – en håndbok for foreldre om barn og søvn.

2006: I manns minne. Gavebok om Nasjonalbibliotekets skatter.

2007: Hva er følelser? – faktabok for barn.

2009: Rett eller galt – etikk for de minste. Faktabok for barn (Nyutgivelse i 2018).

2014: Tenkeboka. Hverdagsfilosofiske historier for barn.

2017: Høysensitive barn i barnehagen og hjemme.

LES OGSÅ: – Vi må forstå de følsomme barna

Artikkeltags