Vealøs for folket

Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

min mening

Del på Facebook


Vealøs er ei lita øy utenfor Horten. Den er selve perlen i Oslofjorden! Denne øya burde vært Hortenfolks store rekreasjonssted. Et sted de kunne gått tur og kost seg. Men når du nærmer deg brua som går over til øya, blir du møtt av et digert gjerde og piggtråd og skilt med “Militært område, strengt forbudt”.


På denne fantastiske øya vokste jeg opp fra 1950 til 1961. Her syklet jeg og mine søsken fram og tilbake til Folkeskolen. På strengt militært område. Her var Borgen med rekruttskole, og her var hovedbasen for MTB-båtene. Her lå moderskipet Valkyrien der min far var maskinist. På folkeskolen måtte jeg og mine søsken gjennom politisperringer to ganger om dagen, både militærpoliti og vanlig politi, til skolen og fra skolen.


Den gangen under den kalde krigen var det streng kontroll. Men mine kamerater i klassen var stadig på besøk på Vealøs. De slapp gjennom begge kontrollene for å besøke vennene sine. Der hadde vi det fantastisk, vi lekte cowboy og indianer, vi var på oppdagelsesferd, vi badet og koste oss, vi spilte fotball nede på sletta. Vi hadde kontakt med gastene på Borgen som var kjempegreie mot oss. Den gangen under den kalde krigen fikk folk lov til å besøke Vealøs. Men de siste årene har det vært helt slutt. Nå er det strengere kontroll enn det noen gang har vært! Ja, vi forundrer oss virkelig over hva som foregår der ute?


Rundt 1990 da barna mine var små, prøvde jeg å komme ut til Vealøs for å vise dem hvor pappa vokste opp og hadde sin barndom. Gå rundt øya og vise dem alle de fine stedene, bade og leke. Vi ble stoppet av militærvakta. Barna satt spente i baksetet i bilen og ventet. Jeg leverte inn pass og legitimasjon og søkte om å komme ut til mitt kjære Vealøs noen timer. Forklarte at jeg hadde bodd der i 11 år. Etter kort tid kom svaret: “Vealøs er militært område og dere får ikke komme dit”. Jeg har også prøvd å komme ut dit når barna var litt større. Det ble nytt avslag.


Jeg har mange ganger fundert på hvorfor vi ikke får komme ut dit noen timer for å minnes gamle dager. Hva er det som er så hemmelig? Hvilke forferdelig farlige forsvarsmessige installasjoner er det som gjør at vi ikke får komme på besøk? Og hvem er det egentlig som bestemmer at øya skal være stengt for vanlige folk? Nå som trusselen fra det farlige øst ikke er der lenger, hva er det da som er så hemmelig og farlig? Hva er det egentlig som foregår der ute? Dette er helt uforståelig for meg. Helt hinsides all fornuft. I sommer skal jeg også på besøk til Horten. Jeg skal prøve å komme ut nok en gang. Jeg håper fortsatt på at noen tar til fornuft!


Jeg er kjent med at det arrangeres turer ut til Vealøs. Hele to ganger i året! Nå sist gang 20. juli. Men dette er ikke nok. Langt derfra. Gjerdet med piggtråd må øyeblikkelig rives, og øya må snarest åpnes for befolkningen i Horten og ellers. Øya kan bli Norges fineste rekreasjonsområde, og Borgen kan bli et eksklusivt selskapslokale. Jeg håper at kommunale og andre myndigheter kan gripe inn og åpne Oslofjordens perle for alle. Det er på høy tid. Dette begynner å bli latterlig.


Erling Briskemyr, tidligere beboer på Vealøs

Se Robert Hansens film fra Vealøs

Fortet Den Norske Løve from Robert Hansen, Fargefilm AS on Vimeo.

Artikkeltags