Gå til sidens hovedinnhold

Forbud mot vannskutere vs. slagordet ”sjøen er for alle”

Artikkelen er over 10 år gammel
min mening

Er litt forundret om dagen. Skulle ønske at vi levde i et mer inkluderende samfunn hvor alle hadde like stor rett på å ta del i bruk av naturen og omgivelsene rundt.
Jeg sitter mye i min families båt rundt om i vår vakre skjærgård og nyter tilværelsen. Noen ganger blir stillheten brutt av en forbikjørende småbåt, noen fugler som galer eller turgåere som har satt seg ned og tatt en pils eller to i strandkanten.
Men det er vel slikt det er og leve i et samfunn med mange mennesker med forskjellige interesser. Jeg har ikke hørt om noen som har skrevet ett leser innlegg for å nekte noen disse aktivitetene.
Men innleggene og debattene starter med en gang noen har observert en liten båt kjørende forbi hvor man sitter på en sal, noen kaller disse vannskutere. Og da skrives og debatters det på en måte som får oss brukere av disse til å føle oss som kriminelle, som uten hensyn til andre enn oss selv, raser tett inntil badebøyer og landets naturreservater for bare og skape fortvilelse og irritasjon.

Jeg er helt enig i at de som bryter loven, uavhengig båttype, skal straffes om de er uforsiktige eller på annen måte tar seg til rette. Men å stigmatisere en type båtførere fordi farkosten har en sal, er vel ikke annet enn diskriminering? Og slikt er vel imot norsk lov?

En vannskuter bråker i dag ikke mer enn, men heller ofte mindre, enn en ”normal fritidsbåt”. Og ironien blir komplett da den samme motoren vi bruker i en scooter, er lov og bruke i det som kalles en jetbåt (en ”jolle” med vannjetmotor) For det var i gamle dager at vannjetmotorene ikke hadde eksospotter, det har de nå.
Det ble for noen år tilbake søkt om og få avsatt et eget område til vannskuterkjøring. Havnevesenet, og ikke vi som kjører vannskuter, foreslo et område på utsiden av Langgrunn som de mente kunne være passende for en slik aktivitet. Dette ble det ikke noe av etter at noen miljøvernere og et par kajakkpadlere hadde sagt sitt om i en høringsrunde. Vi som var ansvarlig for søknaden fikk ikke engang et svar fra de rette myndigheter, eller forslag om et bedre egnet område, etter at saken var ferdig behandlet og lagt død.
Det er ikke, som jeg kjenner til, foreløpig tenkt å søke om et nytt eller annet område for vannskuterkjøring. Dette fordi det er like bakvendt som at det skal søkes om og avsette egne områder på E 18 for motorsykkelkjøring. Egne områder på sjøen for snekker og andre områder for cabincruiser og seilbåter.

Men noen ganger er det jo heldigvis kun mangel på viten som lager fordommer, og er det noen skeptikere som vil oppleve en flott natur opplevelse med vannskuter, er det bare og ta kontakt. Du trenger ikke annet enn en redningsvest og kan legge ørepropper og hørselsvern trygt igjen hjemme.

Sjøen er og bør være for alle, så lenge man holder seg til norske lover om fart, støy, sikkerhetsutstyr og avstand til land. Alt annet er et inngripen mot inkluderings- og likestillingssamfunnet vi skuterførere og er en del av.

Lars Kristian Larsen
Vannskuter og friluftsliv nyter
Horten

Kommentarer til denne saken