Årets første turpasstur

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Horten og Omegn Turistforening (HoOT) ønsker alle velkommen til årets første turpasstur. Denne turen følger stort sett "Historiske tursti nr. 7" i Horten.
Vi møtes på parkeringsplassen på Holtan Ungdomsskole i Holtandalen, Horten søndag 26. april. Der selges det svarkort til naturstispørsmålene. Vi begynner å gå Grønligaten ned mot byen, vi svinger til høyre opp Rådmann Knutsensgate. Ved Thoresensgate svinger vi venstre, så høyre igjen mot det gamle Horten sykehus. Vi går inn i Braarudåsen øst for Braarud sykehjem. Vi kommer nå ut på naturperlene Braarudåsen. Dette er et unikt friareal midt i byen. Området byr på turstier i et delvis skogkledd terreng. Området er eiet av private, men disponeres av kommunen som friareal. Her har vi en fantastisk utsikt mot Bastøya og Østfoldsiden.
Vi passerer nå noe som egentlig var et småbruk, senere var det tatt i bruk som gartneri, vesentlig for frukt og grønnsaker. Jorden var en stund parsellhave for den tids Horten Hagebruksforenings medlemmer. Vi passerer det gamle Perverihuset, det var en gang et maskinisthus. Vi kommer nå ut i Wistingsvei, vi går til høyre. En stund ned i vei så går vi inn til venstre opp trappene til vi står på Bassengtaket. Under oss ligger Hortens drikkevann.
Vi går nå syd frem til Festningen. De som vil se Hortens fineste utsikt går tårnet opp. Her er det stempling for turen. Her får alle deltakerne utdelt årets turpasskort hvor de får det første stemplet for 2009. Her kan de som har med seg mat og drikke spise den og nyte utsikten.
Det kan opplyses at Festningen ble bygget i 1903, den var utstyrt med 8 10,5 cm Cockerill posisjonsartilleri. Her fra dekket de området fra Oslofjorden til Vassbånd ved Borrevannet. Dette var et samodnet batteri med batteriet på Utsikten ved Falkensten. Kommando og ildlederplassen lå på Festningen. Under 2. verdens krig så hadde tyskerne Flakkbatteri her.
Vi avslutter vår turpasstur ved å gå ned mot Sørlibakken. Her bygget Horten Skiklubb hoppbakken i 1947, det var mangt et barn som har satt utfor hoppbakken her. For de fleste av oss var dette noe vi ikke tore gjøre. Vi har nå kommet tilbake til Holtan Ungdomsskole. Det har vært en tur på ca. 5 kilometer, som dessverre nok ikke egner seg for barnevogner. Horten og Omegn Turistforening håper mange vil bli med oss på denne fine lettgåtte turen.
JØrn Jorde

Artikkeltags