Gå til sidens hovedinnhold

Vår beste tid

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi tror folk og bedrifter i Horten vil lykkes med å skape Wesenlundtorvet om til et kultursted i Horten.

På høyre vegg rett innenfor Gjengangerens personalinngang i bygården tilhørende sameiet Storgata 38, henger bildet av huset som tidligere hadde denne adressen. Vi kaster et blikk på det og husker den unge byen som vokste opp rundt Marinen, vår nære historie med bugnende eplehager, malte gjerder og duftende roser. Og akkurat her, i Storgata 38 da vi var viden kjent som «Rosenes by», blomstret Rolv Wesenlund.

Går du hagelangs og slår av en prat, vil mange ha en historie om mannen som ble en nasjonal kulturbauta. Vår tegner Anders Kaardahl, husker at unge Wesenlund gjerne spilte folk et puss. Han kunne stå og rope ned i ei kumrist, som for å veilede de som jobbet der nede. Folk lot seg lure.

Da Wesenlundtorvet ble bygget mellom bygårdene der Wesenlunds barndomshjem lå, var Rolv æresborger av sin barndoms by og en levende nasjonalskatt. Som skuespiller og humorist flyttet han grenser og etablerte begreper som fortsatt lever.

Et brodert bibelsitat, utført av Rolv Wesenlunds mor, Mary Elvira, sto i kirken under hans begravelse: «Saligt er det folk der kender Frydesangen», leste vi. Og husket med fryd:

Ingen prest har noen gang siden Feriebiskop Fjertnes startet sin preken med «Da jeg var på vei til kirken i dag». Alle upraktiske fedre har ropt «dæjå!» og dunket i en defekt TV. Sitater fra Marve Fleksnes krydrer fortsatt dagligtalen i de tusen hjem. Kafegjester nynner «et lite wienerbrød» slik Bør Børson jr. gjorde det. Wesensteens supperåd er fortsatt et begrep for byråkratisk vås, og den bilforvirrede tannlegen som «lar boret gå» går aldri ut på dato.

Også var det disse røde sokkene. «Vår beste tid er nå», sang Rolv Wesenlund i sitt eget snakkeprogram på TV. Alltid med røde sokker, som han holdt seg til etter å ha fått 150 par i gave.

Gjengangeren ser det naturlig å engasjere seg i komiteen som vil reise et minnesmerke over Rolv på Wesenlundtorvet, og er glad for å rapportere om en gruppe hortensfolk med engasjement. Og humor. Én vittig tunge lanserte røde sokker som et passende symbol å reise på sokkel. Men det blir heldigvis en byste, utformet i samarbeid med familien.

Går alt etter planen, avdukes bysten på dagen 80 år etter Rolv Wesenlunds fødsel, 17. september. Det er en ambisiøs kjøreplan, men hortensfolk har gjort felles kulturløft før. Nye scener er skapt de siste årene, og vi har blitt fylkets største og mest mangfoldige by for musikkfestivaler. Bakkenteigen kulturhus og Marinemusikkens fyrverkerikonsert feirer begge 25 år i sommer. 3. juli 2017 kommer statuen av nok en æresborger. Lille, store Grethe Kausland skal pryde byens torg. Vår beste tid er i sannhet nå.

Vi tror folk og bedrifter i Horten vil lykkes med å skape Wesenlundtorvet om til et kultursted i Horten. Det er i tillegg planer om å dedikere en husvegg i nabolaget til mer moderne kunsttuttrykk til kultur-ikonets ære.

Kanskje kan Rolvs fødselsdag bli dato for en årlig markering på torvet som bærer hans navn, en årlig Wesenstund?

Audun Bårdseth
redaktør

Kommentarer til denne saken