Helt øverst på ønskelista

Tegning: Anders Kaardahl

Tegning: Anders Kaardahl

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kjære julenisse! I år ønsker jeg meg en by.

Det er den tida igjen, heldigvis er det det. Ungene skriver ønskelister med begge hender, og selv om ikke alle eplene de håper å finne under treet er dyrket i Edens hage, skimter jeg da et og annet ønske om fred på jord også.

Selv har jeg normalt vært dårlig på lister. Ikke fordi jeg har noe imot gaver, langt ifra, det skyldes rett og slett mangel på oppfinnsomhet, eller behov, om du vil. «Men noe må du da ønske deg», sier min kone frustrert, allerede klar over hva jeg kommer til å si. «Det er ikke så farlig hva jeg får», svarer jeg, «så lenge det er noe helt uforglemmelig».

Jeg burde vite bedre, jeg burde snart ha lært. Sist ga hun meg et crawlekurs. Jeg antar hun håpet jeg ville stryke.

Men i år har jeg altså egen liste. Riktignok er den kort, men den er ikke mindre viktig av den grunn: Jeg håper vi får beholde vår levende by.

Jeg er født og oppvokst i Horten. Jeg har Horten i hue’ og Horten i hjertet og gleder meg over å bo i en by som har så mye engasjement og så mange brennende sjeler. Noen vil sikkert mene at slik lokalpatriotisme er en form for lidelse, men den synes i så fall lett å bære, og er dessuten helt nødvendig.

For en by defineres ikke av gatene og bygningene, men av menneskene som bor der. En by bygger ikke seg selv, men skapes av innbyggernes historier, deres engasjement og deres vilje til å satse der de bor.

Akkurat det siste er vi blitt flinkere til. Vår ganske lille kommune har et stort kulturliv, et berømt teknologisk næringsliv og en handelsstand som på få år har greid det mange mente var umulig, å tette nesten hele lekkasjen mot Tønsberg. Kreative kulturfolk, kloke næringslivshoder og flittige forretningshender bringer liv til byen.

De kommer ikke av seg selv, og vi må ikke ta dem for gitt, så om du som jeg ønsker en enda mer levende by, bør nok ønskelista utvides med ytterligere tre punkter:

For det første bør vi så raskt som mulig bosette folk i Indre havneby og i deler av havneområdet i Horten sentrum. Folk trenger byer, men først og fremst trenger byer folk.


For det andre bør vi i større grad benytte oss av utelivet og kulturarenaene. Restauranter, kafeer, puber og kino trenger besøkende også utenom helgene, og kulturtilbudene trenger publikum.


For det tredje bør vi, ettersom det er den tida igjen, kjøpe våre julegaver der vi bor. Desember er butikkenes viktigste måned, og dersom vi velger netthandel framfor våre lokale handelsboder, bidrar vi verken til arbeidsplasser, skatteinntekter eller liv og røre. Cyberspace er dessuten en kjedelig by å bo i.
 

Torgeir Lorentzen, redaktør

Artikkeltags