Gå til sidens hovedinnhold

Donald til Horten?

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er vanskelig å være helt sikker, men Donald Trump kommer aldri på besøk til Horten.

Verdens mektigste mann har nok annet å gjøre. Likevel har han allerede kommet hit. Verdens mektigste mann deltar i bekymret, opplyst, offentlig samtale; Han er i alle kanaler og på alles lepper.

Vi har blant annet lært at «alternative fakta» er blitt noe å regne med. I motsetning til usannheter. Vi trodde ikke på ham. Vi trodde på ekspertene. Men folkemeningen var sterkere. Donald Trump snakker på vegne av svært mange. Han er tydelig og enkel.

Tross Trump: Vi tror på fortsatt faktabasert lokaldemokrati og kan ikke se at Trump-ismen har gjort inntog i den lokale debatten. Det har ikke vært en reell frykt. Det blir ikke slik at vi etter hvert styres av et flertall som følger sin egen overbevisning, upåvirket av etterrettelig vitenskap. Demokratiet er robust.

Vi kan ønske oss en lokalpolitisk påminnelse om dette. Et vedtak, en stemme, et standpunkt som viser vei i en ny verden hvor det er en fare for å bli nummen under bombardementet av informasjon.

Det var for eksempel klokt av Hortens daværende ordfører Jørgen Kosmo å erklære byen som atomvåpenfri sone mens den kalde krigen skremte oss som verst. Vi trenger tydelig tale i forvirringens tid.

En analyse fra NRK nylig identifiserer problemene som den moderne informasjonsstrømmen skaper: Større saker deles opp. Nyhetsbombene «kommer og går langt oftere enn folk flest oppdaterer seg», skriver de. Konkurransen om nyhetskunden er skarpere, og ofte blir impulsive reaksjoner slått opp uten å tilføres dybde og sammenheng.

Denne «panikkmodusen» er noe av forklaringen på resultatene i det britiske 2015-valget og Brexit-avstemningen, samt det amerikanske presidentvalget. Og vær trygg: Fagfolk i pressgrupper og politikk har allerede planen klar for hvordan de skal påvirke det norske stortingsvalget til høsten. Folk og media, Hortens innbyggere og Gjengangeren, må bruke mer krefter for å finne vei til riktig stemme.

Lokalt har vi registrert lite oppslutning om alternative fakta blant de folkevalgte. Enkelte hat-utspill har ført til unison fordømmelse og umiddelbar opprydning. Vi har større utfordringer med offentlige etater som setter kjepper i hjulene for utbygging og næringsutvikling.

Vi trenger ikke Donald Trump for spenningens skyld.

Audun Bårdseth

redaktør

Kommentarer til denne saken