Framtiden for Midgardsblot på Borre er alt annen enn svart

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LederDet er lenge siden lyden av norsk black metal og synet av musikkstilens tilhengere forskrekket vanlige folk, media og myndigheter.

Svartmetall er en av Norges sterkeste eksportvarer, og en viktig formidler av nordeuropeisk natur, språk, mytologi og historie. Musikkstilen oppsto på begynnelsen på 1990-tallet. På samme tid ble ideen om et Vestfold-senter for formidling av vikinghistorie unnfanget; Midgard. Med samarbeidspartnere har Vestfold fylkeskommunes Midgard skapt viking- og metalfestivalen Midgardsblot, som setter Horten og Borre på verdenskartet. Det skaper muligheter vi må ta vare på.

Det er ca. 20 år siden Gjengangeren var med da Borre vikinglag, Horten kommune, Vestfold fylkeskommune og andre samarbeidspartnere dro på studietur til York i England. Målet var å hente inspirasjon til Midgard. Finansiering, utforming og beliggenhet var uavklart. Det eneste som var fastslått, var at senteret ikke kunne bli et tradisjonelt museum. Ingen av de rike Vestfold-funnene fra vikingtiden skulle tilbakeføres Vestfold. Dette åpnet for nye muligheter: Midgard skulle bli et formidlingssenter for vikinghistorie, man skulle tenke nytt. Derfor var York-ekspedisjonen verdifull. Delegasjonens møte med vikingenes York, Jorvik, i England for 20 år siden har flere synlige overleveringer i dagens Midgard-senter. Andre deler av Jorvik-konseptet ble vraket.

Midgard har siden starten handlet om høy faglig kvalitet og formidling av ekte vikinghistorie. De er godt hjulpet av det lokale vikinglaget. Fokuset har vært mat og håndverk, handel og sjøfart. Dette arbeidet har fått en ny, spennende plattform gjennom Midgardsblot de siste tre årene.

Arrangørene bak den musikalske delen av festivalen står også bak den mangeårige internasjonalt anerkjente Infernofestivalen i Oslo, og Eidsivablot i anledning grunnlovsjubileet i 2014. Midgardsblot hadde ikke vært mulig uten de sterke fagmiljøene som står bak. Den sterke bevisstheten om kvalitet er betryggende. Vikinghistorie og svartmetall er befengt med marginale, ytterliggående aktører som kunne forstyrret hvis de fikk sjansen. Det får de ikke.

Borrehaugene og Gildehallen er et perfekt møtested for vikingkultur og svartmetall, i et arrangement som etter to magre år opplevde kommersiell suksess i år. Ingen andre av våre mange kulturarrangementer har så stor andel av utenlandske gjester. Anslagsvis 600 av årets gjester var fra andre land. Blot-turistene er våre gode ambassadører ut i verden, med budskap om langt mer enn musikk og vikinger. De har vært hotellgjester, kunder i butikker og gjester ved andre arrangementer og attraksjoner.

Les også "Det eneste som er bedre enn demokrati, er mer demokrati!"

Dra i nødbremsen 

Salget av billetter til neste års Midgardsblot har allerede startet. Arrangørene vil utvikle suksessen videre. Den utfordringen håper vi flere i lokalmiljøet kaster seg over. Den internasjonale attraksjonen ved Gildehallen på Borre er en positiv kraft for utvikling av turisme og næring i vårt distrikt.

Fremtiden for Midgardsblot på Borre er alt annet enn svart.

Audun Bårdseth
Redaktør

Artikkeltags