De viktige døråpnerne

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Vi forventer mye av våre lokalpolitikere. Selv setter jeg pris på alle som kan åpne ei dør.
 
Det er bare noen få år siden. Daværende statsminister Jens Stoltenberg var på en av flere hortensturer. Over en kopp kaffe sukket han tilgjort mot de lokale politikerne han delte bord med: «Det er ikke lett å regjere landet for tida», sa han, «det føles nærmest som om det er formannskapet i Horten jeg leder».
Det var selvsagt sagt i spøk, men illustrerte likevel noe viktig. Gjennom aktiv kontakt, gjennom telefoner og møter, gjennom tydelige forslag, ønsker og krav hadde lokalpolitikerne i Horten klart å fange statsministerens oppmerksomhet. Han visste hva vi ville.
 
Det var viktig da, og er kanskje enda viktigere nå, for trolig er det med årene blitt vanskeligere å få stemmen til å bære så den høres helt inn til hovedstaden.
 
Den gang hadde vi Jørgen Kosmo plassert ved Kongens bord. Kosmo hadde hus og hage i Horten og en ordfører som nabo. Nils-Henning Hontvedt hvisket gjerne sin nabo noen gode råd i øret, og hadde i tillegg på egen hånd et stort kontaktnett i Oslo fra sin tid som politisk rådgiver i regjeringen. Slike ører kan knapt kjøpes for kroner.
 
I dag finnes det ikke en eneste hortenser verken i regjeringen, regjeringsapparatet eller på Stortinget. Den fysiske avstanden til makten har økt.
 
Desto viktigere er det at våre lokalpolitikere finner andre veier inn i maktens korridorer og kontorer. Vennskap og kjennskap er gode døråpnere for en kommune som har mye på hjertet. At slikt kan komme til nytte fikk vi nylig et svært godt bevis på.
I månedsvis har vi politisk samstemt sukket over Jernbaneverkets ønske om å utrede Skoppum vest uten stasjon. Byråkratene ville regne ut hvor mye det var å spare på å la samtlige tog suse forbi kommunen vår. Så fikk FrPs varaordfører Freddy Martinsen nok.
Martinsen kontaktet sin partifelle, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, med følgende budskap: «Hør her!». Solvik-Olsen åpnet døra for både Martinsen, Børre Jacobsen (H) og Nils-Henning Hontvedt (Ap), og fikk syn for Hortens argumenter.
Deretter gjorde han det den forrige samferdselsministeren av en eller annen ubegripelig grunn ikke gjorde, han garanterte at toget skulle stoppe også i Horten-området.
 
Saken viser hvor viktig det er med døråpnere, hvor viktig det er at Børre kjenner Erna og Freddy kjenner Siv.
 
Trolig viser den også at kommunens politikere står langt sterkere når de klarer å enes i sak, og når de gjentar sin argumentasjon til de er helt sikre på at mottakerne har både hørt og forstått. 
 
For det er i politikken som i livet for øvrig: mas hjelper. Også når det gjelder å åpne dører til lukkede rom.
Torgeir Lorentzen, redaktør

Artikkeltags