Spiser du kjøtt? Det trenger du ikke ha dårlig samvittighet for.

SANDE BRUK: Kari Wøyen på Sande bruk har mange kyr og er opptatt av dyrevelferd og moderne landbruk. Hun mener det ikke er grunn til å ha dårlig samvittighet for å spise godt, norskprodusert kjøtt.

SANDE BRUK: Kari Wøyen på Sande bruk har mange kyr og er opptatt av dyrevelferd og moderne landbruk. Hun mener det ikke er grunn til å ha dårlig samvittighet for å spise godt, norskprodusert kjøtt. Foto:

Av

Det er mye vi kan ha dårlig samvittighet for i Norge, men ikke at vi spiser kjøtt.

DEL

MeningerDet er også mye kan vi være stolte over her i landet.

Jeg er en stolt bonde i Norge, en produsent av kjøtt, korn og kulturlandskap, som gjør så godt jeg kan innenfor strenge regler og kontroll.

I tillegg er det mange  rundt oss som mener noe om hvordan vi driver. Heldigvis. Kontroll gjør oss bedre og mer dyktige i vår jobb.

Jeg har ikke dårlig samvittighet for å spise norsk kjøtt.

I Norge pumper vi opp olje og gass, og folk er så rike at de kan kjøre til Geilo i helga, eller ta en helgetur til Paris. De fleste har en flytur eller to i året.

LES OGSÅ: Grønne Camilla vil ha oss enda grønnere (+)

Nå skal vi ha dårlig samvittighet for å spise kjøtt.

Og det er jo slik:

Mange kan ha dårlig samvittighet for å spise kjøtt. Ofte er samvittigheten knyttet til hva som er sundt for oss. Det er kanskje mengdene vi spiser som gir oss dårlig samvittighet, og ikke akkurat klimatrykket. Trykket på vekta mandag morgen, må vi ta på alvor.

Det er et helseproblem, ikke et miljøproblem.

Selv burde jeg trene mer og spise mindre smågodt.

Er det fortsatt noen der ute som vet hva matvaresikkerhet betyr?

Det betyr at et land skal kunne klare å produsere mat til egen befolkning i en krisesituasjon, med tanke på blokkade og krig.

Da er det ikke bare å pløye opp en golfbane og se om du får sådd de sukkerertene du hadde i vinduet, som visnet i fjor.

God matproduksjon krever gårder med maskiner, kompetanse og god jord.

Det knipser man ikke frem ved behov.

Derfor er det viktig at du betaler litt ekstra for biffen, selv om den fra Brasil smaker godt og er billig.

Rekoringer har sørget for at folk kan kjøpe mat lokalt. Det er veldig bra.

Det er et godt tilskudd for bonden.

Tine og Nortura jobber også for at mat skal produseres nær deg.

De tar imot alt vi leverer.

Jeg slaktet en 15 år gammel ku i vår. Hun var glad, men mett av dage. Jeg hadde ikke fått solgt henne på en Rekoring.

Norsk kjøtt spiser jeg med stolthet og glede. Kanskje fordi jeg er bonde selv, og ser hvordan vi aktivt jobber for dyrevelferd og gode miljøløsninger i matproduksjonen.

LES OGSÅ: Moren ville ikke vite av kalven sin, da kom Kari på noe skikkelig lurt (+)

I Norge så finnes en standard på hvor god plass dyr skal ha inne, og hvor mye de skal få være ute i løpet av et år. Heldigvis. Mange dyr beiter på kulturlandskap som ellers ville vært grodd igjen.

Selv om vi kan lure noen ganger i disse dager, kan folk flest fortsatt ikke spise gress.

Heldigvis har vi noe som heter Mattilsynet i Norge.

Når du kjøper norsk kjøtt sparer du klimaet for at vi importerer mat fra andre land. I Norge er det kortreist, gode kontrollerte råvarer og lite bruk av antibiotika.

En ku kan beite til frosten kommer, på områder det ikke kan dyrkes korn. Vil DU forsøke å produsere grønnsaker på samme sted? Eller åkerbønner og erter? Mais? Det går om været står oss bi.

Dessverre er det ikke det som er fremtidsutsiktene i klimarapporter som frigis i disse dager.

Dere kan jo sanke hasselnøtter i skogen, men orker dere egentlig det?

Skal bonden gjøre jobben? Eller skal vi overlate slik produksjon til dem som ikke har så mye annet å gjøre for å overleve, enn å selge maten sin til oss?

Jeg sier som P3-Ronny:

«Skjerp dere!»

Artikkeltags