Gå til sidens hovedinnhold

Lag opprør Michael!

Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg leser i Gjengangeren om 18-åringen Michael og andre som ikke kommer inn på Horten videregående skole, og må pendle flere timer hver vei for å gå siste året på samme linje i Larvik. Jeg merker jeg blir forbannet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen veldig kloke mennesker har funnet ut at gjennomsnittet av din skolekunnskap skal bestemme hvilke sjanser du skal få i livet.

Er du verdens største matematikk-talent kommer du ikke inn på NTNUI i Trondheim om du er svak i de andre fagene. Om du er framtidas Steven Spielberg eller Meryl Streep, kan du bli nektet på dramalinja om du har for lavt snitt i alt det andre.

Google, Facebook og Apple henter ofte folk rett fra gutte- eller jenterommet som ikke har vitnemål, men som har en IT-kunnskap langt over foreleserne på studier de sannsynlig ikke har snitt til å komme inn på.

Den amerikanske økonomi professor Bryan Douglas Caplan har publisert «The Case against education». Der går han inn på hvor lite av det du «lærer» på skolen som du faktisk får bruk for seinere i livet. Alle er vi vel enig om at lese, skrive, regne er viktig. Han snakker om alt det andre som de fleste aldri får brukt for.

Les også

Michael (18) gledet seg til å fullføre videregående i Horten – nå blir det trolig ikke noe av

 

Elever går skolen for å få en «billett» videre i et system som er laget som en trakt alle skal trykkes gjennom for å «kvalifisere» seg for samfunnet. Jeg hadde en samtale her om dagen med Dr. Kjell A. Nordstrøm med doktorgrad i økonomi. Han sa noe helt overraskende:

«Kunnskap har aldri i verdenshistorien vært mer tilgjengelige en nå. Formell utdannelse i mange yrker har aldri vært mindre viktig»

Så, om jeg var 18 år i dag Michael, og alle dere andre som ikke kommer inn, ville jeg satt meg som privatist i kantina eller lesesalen i de nye flotte lokalene til Horten videregående som en protest mot systemet.

Les seks timer om dagen konsentrert. Det krever selvfølgelig stor disiplin. Ta fagene om det går som privatist, og jeg garanterer at om du gjør det vil du på et år få mer kunnskap og sannsynligvis få bedre karakterer enn å følge undervisningen i klasserommet der du er nektet adgang.

Les også

Rektor om hvorfor horternsungdom må reise utenbys for å fullføre videregående: – Jeg blir lei meg når jeg hører om disse

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.