Tirsdag begynner Tommy jobben med å fjerne gummigriset: – Målet er at alle gummikulene skal tilbake på kunstgressbanen

RENSE: - Gummigranulatet ved hele langsida mot parken blir renset og fjernet, og den jobben startet tirsdag, sier Tommy Ilebakke i Horten kommune.

RENSE: - Gummigranulatet ved hele langsida mot parken blir renset og fjernet, og den jobben startet tirsdag, sier Tommy Ilebakke i Horten kommune. Foto:

På parksiden av kunstgressbanen i Lystlunden ligger det fortsatt hauger med snø. Gummigranulatet som dekker snøen isolerer så godt at snøen smelter svært langsomt selv nå i sommervarmen.

DEL

– Vi jobber gjennom hele vinteren for å hindre forurensing med svarte gummikuler. Tirsdag tar vi fatt på å rydde langsiden mot parken. Målsettingen er at alle gummikulene skal tilbake på kunstgressbanen. Vi har en maskin som skal rense gummigranulatet ut av grus og skitt, forteller Tommy Ilebakke, driftsleder for grøntanlegg i Horten kommune.

Han legger til at jobben nødvendigvis vil ta litt tid. Det er heller ikke den eneste store jobben som skal gjøres i Lystlunden den nærmeste tiden

LES OGSÅ: Se hva kommunen har gjort nå – slik skal gummikulene holde seg på matta 

Skifter dekket

Kunstgresset på stadion skal skiftes ut. Derfor er det litt usikkert hvor mange gummikuler som finner veien tilbake til dagens kunstgress.

– Vi tar fatt på jobben med å skiftet kunstgresset i slutten av mai eller starten på juni. Jobben vil ta noen uker, og i anleggsperioden blir det selvsagt ikke noe fotball på stadion.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SNART MAI: Men fortsatt hauger med snø i Lystlunden. Dekket med gummikuler isolerer og gjør at snøen smelter svært sakte.

SNART MAI: Men fortsatt hauger med snø i Lystlunden. Dekket med gummikuler isolerer og gjør at snøen smelter svært sakte. Foto:

Denne vinteren ble snøen fra banen lagret på en stor plastduk som ble trukket over tribunebenkene. Slik blir det de kommende vinterne også. Men det blir gjort endringer for å lette på jobben.

Tribunen på parksiden vil bli kuttet 20 til 30 meter i hver ende. Her vil jordvollen vil bli erstattet med asfalt for lagring av snø med gummigranulat om vinteren.

Ikke bare Lystlunden

Også på de tre andre kunstgressbanene, Åsgårdstrand, Borre og Skoppum, er gummikuler utenfor selve kunstgressbanen fortsatt et problem.

Spesialbilen som skulle suge opp de små gummikulene ble ingen suksess. Den ble testet i Borre idrettspark.

– Vi må se på andre løsninger, sier park- og idrettssjef Sven-Erik Petersen, og legger til at det nå ikke er så galt på Borre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HARDT: Kunstgresset er hardt og mangler gummikulene bak målet. Her elever ved Horten videregående skole som har gym.

HARDT: Kunstgresset er hardt og mangler gummikulene bak målet. Her elever ved Horten videregående skole som har gym. Foto:

– Idrettsforeningen har selv gjort en god jobb med å fjerne gummikuler utenfor banedekket, sier Petersen.

Det store problemet er tidligere års synder, gummigranulat som har blitt liggende på bakken. Før neste vinter vil det bli gjort tiltak for å hindre spredning av de små, svarte kulene.

– Vi vil ha snøen som blir måkt av kunstgressbanene lagret på et dekke av asfalt med kanter. På den måten vil vi hindre at gummikulene forsvinner ut i naturen.

LES OGSÅ: Kunstgresset i Lystlunden blir tidligst skiftet i midten av mai: – Jeg er fryktelig skuffet, sier ørntreneren 

Frakte bort

– Hva skjer med gummikulene utenfor banedekket?

– Målet er å få så mye som mulig ut på banene igjen. Gummigranulat fra tidligere år må vi grave opp for å frakte massene til et godkjent mottak, sier Sven-Erik Petersen.

Ordfører Are Karlsen sier i en kommentar at kommunestyret er svært opptatt av å finne fram til gode løsninger for å hindre forurensing med gummigranulat, og at han derfor er glad for at park- og idrett jobber hardt for å hindre spredning til naturen.

LES OGSÅ: MDG-Figved svært overrasket over mengden gummisøl ved kunstgressbanene: – Vi kan ikke ha det sånn som dette

Artikkeltags