– Kunsten forteller en historie

20 ÅR SOM KUNSTNER: Hanne Haukom stiller ut kunsten sin i Galleri Ask .

20 ÅR SOM KUNSTNER: Hanne Haukom stiller ut kunsten sin i Galleri Ask . Foto:

Hanne Haukom har 20 år som kunstner bak seg. Hun inviterer til utstillingen «Fortellinger» i Åsgårdstrand.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I dag åpner Hanne Haukom utstillingen «Fortellinger» i Galleri Ask. Da Gjengangeren møter Haukom, er hun i gang med å rigge klart. Sønnen hjelper til med å male en av veggene i galleriet.

– Nå er det bare sjauinga igjen, smiler kunstneren.

Dørene til galleriet holdes åpne fire helger framover.

Kunstformer

Haukom uttrykker seg gjennom ulike kunstformer. For det meste benytter hun keramikk, men i det siste har hun fanget interesse for tradisjonell malerkunst. I år feirer hun 20 år som aktiv kunstner. 

(Teksten fortsetter under bildet)

FLISER: Haukom lager blant annet fliser av keramikk. Ifølge henne forteller hver flis en historie.

FLISER: Haukom lager blant annet fliser av keramikk. Ifølge henne forteller hver flis en historie. Foto:

– Jeg har hatt pause i ganske lang tid, fordi jeg trengte å tenke. Denne utstillingen er min første på en god stund. Da jeg startet opp igjen gikk det litt i alle retninger, noe utstillingen bærer preg av. Selv med 20 års erfaring må jeg fortsette å utvikle meg som kunstner, det er en evig prosess. Ulike uttrykksformer gir ulike begrensninger og muligheter. For eksempel kan leire formes som du vil og du kan ta hendene direkte i materialet, mens malerier har andre egenskaper.

LES OGSÅ: Ari Behn blåser av amatørkritikken

Samspill

– Jeg vokste opp i Vinje, men har bodd i Tønsberg de siste 20 årene. Der har jeg et flott atelier i hagen, hvor jeg produserer ny kunst. Det blir en del svinn, mye kan gå galt i prosessen når jeg lager keramikk, og av og til ser ting annerledes enn jeg forventer.

Navnet «Fortellinger» kommer av at hvert objekt forteller en historie. For eksempel krukkene i vinduet. Haukom forklarer billedlig at krukkene er i slekt, og snakker når de står ved siden av hverandre. De er laget med ulik form og farge, men stilen er felles. Alle krukkene har sin historie, og sammen danner de mange fortellinger. 

Haukom har nettopp fullført etterutdanning i pedagogikk. Eksamensoppgaven hennes, som keramikkrukkene var en del av, kalte hun også «Fortellinger». Nå gleder hun seg til å vise dem fram til verden.

Artikkeltags