Her i landet er vi oppdratt til å være friskuser. Vi skal være utendørs mest mulig, sommer som vinter. «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», sier vi til hverandre. Eplekjekt.

Tja, jeg vet nå ikke ...

Jeg liker å være utendørs, altså. Men ikke under enhver omstendighet. Eller kanskje jeg skulle sagt «envær» omstendighet. Det skal helst ikke være for varmt. Eller for kaldt. Selv med riktige klær er det lite hyggelig.

Det finnes én omstendighet som kan få meg til å trosse min medfødte hang til godstolen: Kulturopplevelser. Får jeg sjansen til å overvære en konsert eller en forestilling, bryr jeg meg ikke om været.

Jeg har sittet på Vollane iført regntøy fra topp til tå, mens Marinemusikken spilte «Music for the Royal Fireworks» og rakettene smalt i vilden sky. Vi gikk hjem, etterpå, husker jeg. Det var ikke så langt. Vi bodde i Nedre Keisemark den gangen. Da vi omsider var innendørs kunne vi vri opp alle klær så det rant fra dem – til og med undertøyet! Selv om vi hadde hatt på oss regnklær.

En lang og varm dusj var det som skulle til, så var uværet glemt. Igjen satt vi bare med de fantastiske inntrykkene.

Jeg har ligget i telt på festivalcamp og hørt regnet piske mot teltduken, og tenkt at jeg egentlig har det ganske fint i soveposen, helt til jeg måtte opp på do og oppdaget at det plutselig var en innsjø i forteltet, der joggeskoene mine fløt fram og tilbake som to små Bastøferjer.

Jeg har også sittet med termodress og reinsskinn og vært begeistret tilskuer på «spel» langt inn hutaheiti – midt på vinteren! Det var 15 minusgrader. Vi fryktet at det kanskje skulle være såpass kaldt at forestillingen ble avlyst, men nei da. Der i bygda var 15 minusgrader for mildvær å regne. Jeg angrer ikke på de timene jeg satt der, med frostrøyk rundt ørene. Opplevelsen var magisk.

Til tross for det må jeg innrømme at jeg sjekker Yr.no litt oftere nå, enn ellers om dagen. Verven står for døra! Det skal være sol og helst noen-og-tjue grader! Hele tida.

Men Yr er ikke til å stole på, har jeg lært. I skrivende stund loves det regn både fredag og lørdag – om enn ikke så mye. Statsmeteorologen sa, så seint som i går, at vi måtte regne med regn på lørdag. Allerede nå sier altså upålitelige Yr noe annet. Storm.no, på sin side, har en helt annen spådom. Jeg blir nesten fristet til å ringe en spåkone.

Mens jeg teller på knappene og vurderer å ta den telefonen, satser jeg på at både meteorologer og yr tar skammelig feil. Samtidig som jeg pakker med meg både solkrem og allværsjakka i festivalsekken.

Man er da viking!

Verven, here we come!