Gå til sidens hovedinnhold

Sannhet og fortielse

Artikkelen er over 15 år gammel

Anne K. Bang Tid i taushet Gyldendal AV JON TERJE GRØNLI

"Absolutt ingenting vil hende. Det er en tid for ord og en tid for taushet. Det er mitt håp at den siste begynner nå."
Men før storyen munner ut i denne tankerekken og avslutningssekvensen skal vi nærmere tredve år tilbake i tid - til den gang Nadia Bouginskaya i 70-årene vant en rekke internasjonale mesterskap som kunstløperske, men som valgte å avbryte karrieren på grunn av graviditet. Helena blir født i juni 1980, og kort tid etter forlater Nadia Minsk for å gifte seg med journalisten Johannes Munter - en beundrer som ikke var far til barnet.
Nadia B. Munter finner sitt nye fedreland og sitt nye bosted på Nesttun i Bergen fascinerende og ikke minst trygt - i hevrt fall for en tid. Det er her vi møter henne rent fysisk og tilstedeværende i 1991 etter at hun har født sitt barn nummer to, Mia.
Det er også dette året hun plutselig forulykker i eiendommens svømmebasseng. Ingen vet hva som har skjedd, og mange år senere, da Helena og Mia er voksne, forsøker de å hente inn opplysninger om hva som egentlig skjedde med moren - samtidig som de ønsker å lære moren bedre å kjenne.
Romanen bygges derfor opp som en retrospektiv story - en story med mange av krimromanens virkemidler.
Den som best kjenner moren, er naboen og morens nære venninne, den eldre Nina Østensen. Hun sitter på en hemmelighet hun har lovet Nadia å bevare av helt bestemte årsaker.
Men etter Ninas død finner søstrene ledetråder som delvis avslører hemmeligheten rundt ulykken - og som fremskaffer detaljer rundt et kontroversielt familieliv.
Ikke bare fører dette materialet oss til en kanadisk "kollega" av Nadia - i Bergen finnes også en kirurg ved Haukeland som kan kaste lys over en dunkel fortid. At russere også har vært i Nadia hus den dagen hun døde, gjør gåten enda vanskeligere å løse.
"Tid i taushet" er en velskrevet, spennende roman hvor forfatteren holder kostene tett til brystet og aldri avslører mer enn det som er nødvendg for å bevare spenningsmomentet.
Alle romanens sentrale skikkelser er "hele" personligheter skildret med intens varme og et forhold til livet som gjør romanen til noe mer enn en spenningsstory. Til tross for sterke motiver og følelsesmessig turbulens - noe som fører bl.a. Nadis på kant med de borgerlige moralbegreper - har hun gjennom hele romanen leserens sympati og medfølelse.
Til tross for store aldersforskjeller finnes her et nærvær bevart gjennom generasjoner - som fascinerer og bringer frem elementer preget av innsikt og medmenneskelig varme. Her fyller alle en plass i et nærmiljø hvor egoismen - tross skjebnetunge intermessoer - absolutt er fraværende.

Kommentarer til denne saken