I går ettermiddag feiret Borre Historielag olsok på Bruserød gård. Gården har vært i Borre Historielags eie siden 1981. Historielaget har innredet en gammel skolestue i 2.-etasje, og publikum ble ønsket velkommen både inn i skolestua og til resten av huset.

Snaue 100 personer hadde tatt turen til Bruserød for å markere endeliktet til Olav den hellige. På programmet sto servering av rømmegrøt, historiske kåserier, musikk og allsang. Bevertningen tok Nykirke Bygdekvinnelag seg av.
– Vi har vært klare for feiring en stund nå. Det er blitt en årlig tradisjon, og i år feirer vi olsok her for 16 gang. Hit kommer både yngre og eldre, det setter vi veldig pris på. Mengden besøkende blir større og større for hvert år. I fjor var vi 100 stykker som feiret sammen ute på tunet i strålende sol. I år ble vi nødt til å ta feiringen inn, men med 100 plasser inne skal vi nok få det koselig, konstaterer Eli Kari Høihilder, leder av Borre historielag.

Stemningen var god, selv om været ikke var ideelt. Himmelens sluser åpnet seg, og de feirende ble nødt til å spise rømmegrøten i en av stuene på gården. Der fortsatte feiringen med allsang, kaffe og vafler. Bakgrunnen for olsok og Olavslegenden ble grundig gjennomgått under markeringen av helgenens død.

Feirende på Løvøya og Løvøykapellet var like lite heldige med været og måtte krype seg sammen for at alle skulle få plass.
– Jeg vet det er behagelig å sitte fem på hver benk, men hvis alle legger viljen til får vi helt sikkert plass til seks, sa prest Karsten Isachsen og gjorde slik at det ble plass til de over 100 som hadde møtt opp.

Gudstjenesten var egentlig planlagt som utendørs gudstjeneste, men slik ble det ikke. Isachsen hadde sagt seg villig til å preke på gudstjenesten, og i tillegg fikk de frammøtte oppleve en urframføring av et fløytestykke skrevet til kilden på Løvøya. Det er komponist og organist Thore Haukner som har komponert stykket. Haukner bor til vanlig i Oslo, men tilbringer store deler av sommerferien på Løvøya.