Planlegger kammermusikk til folket

BRUNCHMØTE: Eystein Raude, Vidar Brenden, Kari Ravnan, Herman Hanson og Vibeke Holm-Jensen er godt i gang med planleggingen til årets kammermusikkfestival på Karljohansvern. FOTO: ALEXANDER SVANBERG

BRUNCHMØTE: Eystein Raude, Vidar Brenden, Kari Ravnan, Herman Hanson og Vibeke Holm-Jensen er godt i gang med planleggingen til årets kammermusikkfestival på Karljohansvern. FOTO: ALEXANDER SVANBERG

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Horten Kammermusikkfest satser i år bitte litt høyere enn tidligere. Planleggingen er i full gang.

DEL

Til tross for at kammermusikk har rykte på seg å tilhøre det finkulturelle, er arrangørene bak Horten Kammermusikkfest opptatt av å formidle fram en festival for hortensfolk flest. I forkant av årets festival er målet derfor at flere av byens borgere skal åpne ørene og ta del i festen. Ryktet stemmer nemlig dårlig med virkeligheten, mener arrangørene bak festivalen.
– Det er mye klassisk musikk i ungdomskulturen, mener Vibeke Holm-Jensen
– Bare tenk på mange av de store rockemusikere som henter inspirasjon fra blant annet Bach, sier Herman Hanson.

I går formiddag var arrangørgruppen bak årets festival samlet til brunchmøte hos Holm-Jensen på Karljohansvern. Med arme riddere, bacon og sort te innabords kunne gruppa ta fatt på de mange detaljer som skal på plass før det braker løs 21. juni. Men med brennende entusiasme og god gruppedynamikk går planleggingen godt, fortelles det.
– Vi har blant annet fått på plass en ny hjemmeside, sier Eystein Raude.
I tidas ånd når Horten kammermusikkfest i tillegg ut til flere hundre tilhengere via en egen Facebook-gruppe. Støttemidler fra Fond for utøvende kunstnere har sikret en garanti mot et eventuelt underskudd. Og blant støttespillerne er Sparebank 1 om bord. Men det er musikken som tross alt står i sentrum, og her loves krutt i kammeret.
– Du får ikke bedre kammermusikk andre steder, mener Raude med konsensus fra gruppa.
At nivået er høyt på Horten kammermusikkfest er nemlig ingen overdrivelse. Til Karljohansvern kommer langveisfarende virtuoser i verdensklasse. Slike man vanligvis må reise til de store byer som New York og Paris for å oppleve. Norske stjerneskudd er i tillegg godt representert på festivalen. På listen finner man blant annet Trio Patetico, som i fjor vant ungdommens musikkmesterskap.
– Å kunne nyte musikken 2–3 meter unna slike musikere er et unikt tilbud, mener Raude.

Det er cellisten Kari Ravnan som nok en gang står for det kunstneriske lederansvaret for kammermusikkfestivalen. Ravnan var i sin tid initiativtaker til festivalen som for alvor er i ferd med etablert seg som en kulturtradisjon i Horten.
– Jeg ville arrangere en type festival som jeg selv ville besøkt forteller hun.
For noen år siden kom Ravnan i snakk med Øystein Fevang og begge hadde et felles ønske om å starte opp denne type arrangement i Horten. Fevang er som i de foregående år vert for de tilreisende musikerne. Og Gamlehorten Gjestegård er scene for konsertene.
– Men i år satser vi bitte litt høyere enn tidligere, forteller festivalsjefen.
Det betyr å ta i bruk større deler av Karljohansvern, med omvisninger og middager. En egen festivalkunstner er i tillegg på plass. Men med kapasitet på omkring hundre mennesker i den tidligere befalsmessa, er det en fare for at Horten kammermusikkfest en dag kan bli større enn kapasiteten tilsier. Men ifølge arrangørene vil dette bare være en positiv konsekvens.
– Vi skal nok tåle noen år med voksesmerter, sier Hanson og ler.


Artikkeltags