Gjenskaper stjernekonsert

Percy Grainger var en av de store rockestjernene i 1911.

Percy Grainger var en av de store rockestjernene i 1911.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

For 100 år siden gjorde den australske verdenspianisten Percy Grainger furore i Horten og Vestfold. Jubileet markeres med storkonsert -og pikante detaljer.

DEL

Hele Norges befolkning har et forhold til Percy Grainger, de vet det bare ikke selv.
Den eksentriske australieren ga oss barnesangen «Lisa gikk til skolen». Melodien er lånt fra hans komposisjon Childrens March: Over the hills and far away.

Del på Facebook

Han ble født i Melbourne, Australia, i 1885 av broingeniøren John Grainger, og hans ambisiøse kone Rose, og det var lite som skulle tilsi at Percy skulle forelske seg i et lite land på andre siden av kloden. Hans mor sendte ham til Frankfurt som 13-åring for å få undervisning i klavérspill, musikkteori og komposisjon.

I 1911 startet Percy Grainger på en omfattende konsertturne i Norge. 44 konserter fra Hamar til Mandal. Fra 3. til 7. oktober holdt han konserter i Festivitetslokalet i Larvik, i Avholdslokalet i Sandefjord, i Arbeiderforeningens lokale i Tønsberg og i Sjømilitære Samfund i Horten.
Grainger skrev i et brev til sin mor etter konserten i Horten: «Gårsdagen var morsom. Horten er den norske marinebasen… noen sjarmerende sjøfolk her, men et kjedelig publikum av offiserer og deres koner å spille for.»

Avisene i 1911 var fra seg av begeistring og det var lett å skjønne at publikum fikk en opplevelse av å bivåne et internasjonalt – nesten utenomjordisk – fenomen.
«Han interesserte fra første stund, henrev sine tilhørere mer og mer, holdt os fangen, – øste et tordenvæld saa mægtig, at tilhørerne formelig rystedes derved.»
Til tross for kjedelig publikum var det liten tvil om at Grainger ble sjarmert av Vestfold og fikk en rekke venner her.


En nær venn fra Horten fikk han «i Europa», som det heter, der han traff den danske cellisten Herman Sandby og hans forlovede Alfhild deLuce, en apotekerdatter fra Horten som han raskt la sin elsk på og mer eller mindre bare kunne overta fra sin venn.
Percy Grainger var eksentrisk og hadde pikant smak.
Morens begikk selvmord grunnet spekulasjoner rundt hennes litt for tette bånd til sønnen, samt farens syfilisdød var med på å forme eksentrikeren Grainger. Han brydde seg lite om datidens konvensjoner, gikk kledd i egendesignede håndklekreasjoner, og var en ivrig utøver av SM.
På museet i Melbourne ligger det En kjempesamling av mannens pisker.

Fascinasjonen for Skandinavia gjenspeilte hans omgangskrets som etter hvert besto av blant andre; komponisten Sparre Olsen, Herman og Gisken Wildenwey, legen Kaare Nygaard, hans framtidige svenske kone Ella og ikke minst hans store ideal Edvard Grieg.
Grainger hadde et brennende engasjement for norsk musikk og bidro sterkt til landets musikalske dannelse.
I 1953 ble han derfor belønnet med St. Olavs-medaljen for sitt fremme av norsk musikk.


Nesten alle blåsemusikanter i Norge har et forhold til Grainger gjennom folketonebearbeidelsene på de britiske verkene «Londonderry Air» og «Shepherd’s Hey». Notene til disse har påtrykt en dedikasjon til Grieg fra Grainger. Og alle pianister som spiller Griegs klavérkonsert kan se påtrykket «Percy Graingers utgave».

I 1907 fant det sted et møte mellom Percy Grainger, Julius Röngten, Nina og Edvard Grieg på Troldhaugen i Bergen. Grainger var spesielt begeistret for «Slåttene» som er regnet som Griegs mest sentrale verk for klavér. Til tross for lunken mottakelse i Norge ble Slåttene hyllet som “le nouveau Grieg” i kulturmetropolen Paris, og omfavnet av unge pianister som Grainger. Grieg var begeistret for at han endelig hadde fått en entusiastisk elev som kunne framføre klavérkonserten hans på et detaljnivå han var fornøyd med. Grainger og Grieg hadde en gjensidig beundring for hverandres kreative talent og komposisjoner. Planen var at Grainger skulle gjennomføre Grieg klavérkonsert i London under hans ledelse noen måneder senere. Dessverre døde Grieg rett kun kort tid etter besøket på Troldhaugen.

Marinemusikken ønsker å feire at det er 100 år siden Grainger hadde sitt musikalske foretak i Norge.
Denne høsten gjenskaper de konsertene til Percy Grainger og møtet mellom vennene på Troldhaugen.
Pianist Wolfgang Plagge og skuespillere fra Teater Ibsen skal gi publikum musikken, stemningen og tidsånden formidlet gjennom manuset til Tommy Sørbø og repertoaret til Grainger og Grieg.
Slik vender den eksentriske superstjernen tilbake til Vestfold, på datoen og årstallet, 100 år siden han var her sist.
Det er fortsatt ledige billetter til konserten i Bakkenteigen kulturhus 7. oktober.

kilde: Sjur Høgberg,
produsent, Kongelige Norske
Marines Musikkorps

Artikkeltags