Gå til sidens hovedinnhold

«Borreminne» er tilbake

Artikkelen er over 6 år gammel

Torsdag var det «Borreminne»-slipp i Lokalhistorisk senter.

I 1985 utga Borre Historielag sitt årsskrift «Borreminne» for første gang. Surfende på tidas lokalhistoriske vind syntes historielaget det var viktig å dokumentere for allmennheten hva som fantes av lokalhistorie rundt oss.
I 26 år gjorde de dette. Så ble det bråstopp.

Kapasitet

– Det handlet om kapasitet og muligheter. Historielaget var i årene 2011 – 13 opptatt av å få ut de tre Verven-bøkene i samarbeid med Lokalhistorisk Senter på Karljohansvern, sier historielagets leder Eli Kari Høihilder.

– Nå i år ble det annerledes. En ny redaksjon hadde tid igjen. Dessuten hadde vi en gylden anledning til å komme tilbake når Dag Nordbotten Kristoffersen spurte oss, og andre lokale historielag, om det ikke var mulig å ta fram lokale historier i forbindelse med grunnlovsjubileet. Åsgårdstrandsmannen kjente jo godt til «Borreminne» fra tidligere, og er dessuten Stortingets prosjektleder for Grunnlovens 200-årsjubileum, sier Ole Jan Aasen.

Lokal dugnad

Han er redaktør for «Borreminne»s 27. utgivelse. Han har hatt med seg Brit Connie Stuksrud, Eli Kari Høihilder og Tom Greger Aas-Haug i redaksjonskomiteen.

– Det har vært en veldig fin og spennende jobb. Den største utfordringen har faktisk vært å få «vasket» de forskjellige bidragene og å unngå at det blir mange gjentakelser for leserne. Årets «Borreminne» dekker tross alt en 50-årsperiode i tiden rundt 1814, og det med fokus på vårt eget nærområde, sier Aasen og legger til:

– Som en kuriositet kan vi jo nevne at Horten by er ikke nevnt en eneste gang i årets bok. Byen kom jo først i 1857. Men vi har med oss forhistorien. Det som skjedde rett før, sier han med et smil.

Apeness

Gårsdagens medielansering av «Borreminne» skjedde på Apenessgården.

– Naturligvis, sier historielagets Eli Kari Høihilder.

– Det var jo herfra vår Eidsvollmann Ole Rasmussen Apeness reiste ut i 1814. Derfor har vi fått Anders Kaardahl til å tegne omslaget vårt. Illustrasjonene inni boka er derimot av nå pensjonert arkitekt Arne Elvestad, som i «Borreminne» debuterer som bokillustratør, sier hun.

15 bidragsytere

Det er femten skribenter og bidragsytere som bolter seg i den nære lokalhistorie for rundt to hundre år siden. Disse har tatt for seg personer og steder som mange i kommunen allerede har et forhold til, men boken favner også lenger når den fra Marinemuseets Hans Petter Osets hånd tar for seg «Krigen som ga oss en norsk marine–og la grunnlaget for marinebyen Horten».

– Vi er veldig fornøyde med årets «Borreminne» og innhold. Derfor gleder vi oss veldig til presentasjonen i Lokalhistorisk senter nå i kveld. Og til å få boka, fersk fra trykkeriet, ut til alle våre utsalgssteder i hele kommunen, sier Høihilder.

Kommentarer til denne saken