Med øye for stein

STEIN: Kunstner Anne-Lise Toverud i Åsgårdstrand gleder seg til å gi andre innsikt i hvordan man kan forme stein til kunst. 
Foto: Annette Grasmo Bergman

STEIN: Kunstner Anne-Lise Toverud i Åsgårdstrand gleder seg til å gi andre innsikt i hvordan man kan forme stein til kunst. Foto: Annette Grasmo Bergman

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

ÅSGÅRDSTRAND: Kunstner Anne-Lise Toverud i Åsgårdstrand har en forkjærlighet for det harde element. I sommer inviterer hun til kurs for å lære andre steingale å finne formen i stein.

DEL

I to uker i månedsskiftet juli/august holder kunstner Anne-Lise Toverud kurs i steinhugging ved sitt atelier i Åsgårdstrand.
– Kursene har bare fire til fem elever. Målet mitt er å formidle kunnskapene mine til andre, da fungerer det best med få kursdeltagere, sier Anne-Lise Toverud entusiastisk. Kursdeltagerne er i alderen 20 til 60 år, og det er fortsatt plass til et par til. – Det er flott at det er en slik aldersspredning, og kanskje noen får lyst til å gå videre innen faget etter kurset. Det ville vært flott, sier Toverud, som gjerne skulle sett at ungdommer ned til 15–årsalderen også var med. – Ungdom har en slik energi, og det ville vært morsomt å se hvordan det gir seg til uttrykk i steinhugging.

ENERGIEN er nettopp det Anne-Lise Toverud ønsker å formidle i stein.
– Alle kan holde på med steinhugging. Det spiller ingen rolle om man er høy eller lav, tynn eller tykk – det er energien man skal bruke for å skape. For å si det sånn, noen kan ta en kald dusj hvis energien hoper seg opp, mens andre kan gyve løs på en stein, sier kunstneren og blunker lurt. Hun påpeker at steinhugging også er godt for psyken. – Tiden går veldig fort når man former stein, man glemmer både tid og sted.

FORUTEN MEISEL, hammer, verneutstyr, lån av kompressor og redskap og steinmateriale i larvikitt, vil også kursdeltagerne få teoretisk undervisning både om metoder og kjente billedhuggere.
– Jeg synes det er viktig å formidle både metoder og kunst, og som lektor og pedagog ønsker jeg å benytte meg av erfaringen jeg har som lærer. Målet er at de som er med på kurset skal få brukt noe i seg som de ikke vet de er i besittelse av. Dessuten ønsker jeg å veilede dem om hvor de kan reise for å oppleve kunst og fortelle dem om kjente kunstnere som Knut Steen, sier Anne-Lise Toverud, som selv har tatt sin utdannelse ved kunstakademiet Stuck Piechnych Warszawa i Polen.

–Å HUGGE i stein kan også overføres til livet. De valgene man tar må man våge å stå for, og for å få noe nytt inn, må man velge bort noe annet. Dessuten er det største med kunst å klare å forenkle for å få fram budskapet, sier kunstneren, som er opptatt av å formidle ro og stillhet, og ikke minst mykhet når hun former stein. – Jeg er svært ydmyk overfor kunsten, jeg ser ikke på meg selv som noen verdensmester og blir aldri utlært. Nå gleder jeg meg veldig til å sette i gang med kurset, sier Anne-Lise begeistret.


Artikkeltags