(Tønsbergs Blad)

Og hvordan kan bilder gjøre en forskjell? Kan fotografiet fortelle oss noe nytt eller noe annet om den verdenen vi lever i? Det er noen av spørsmålene utstillingen «Bending the Frame» på Preus museum undersøker.

For der på Preus-veggene, blant bilder tatt av noen av verdens mest renommerte fotografer, henger motiver knipset av en gruppe innsatte ved Berg fengsel i Tønsberg.

– En skildring av tiden

Søndag, som faktisk er utstillingens siste dag, presenteres fotoboken «Tid», resultatet av et prosjekt i regi av den danske fengselspresten Kamille Nygård og fotografen Tine Enghoff. De nevnte «innsatte-bildene» fra Berg er sentrale i denne boka.

– Vi ble kontaktet av Preus med tanke på om vi kunne lage et lokalt prosjekt i forbindelse med at «Bending the frame» skulle komme til Horten. Vi kontaktet flere forskjellige fengsler. På Berg ville de ta imot oss, forteller Nygård.

Dermed dro hun sammen med fotografen til fengselet og fikk tilbringe en uke sammen med en gruppe innsatte der.

– Vi hadde bestemt oss for at dette ikke skulle være en skildring av stedet, men av tid. Hva slags perspektiv får man til tid når man sitter i fengsel? Hvordan oppleves tidsbegrepet for en innsatt? For i tillegg til mye annet, så er jo soning også en slags beslagleggelse av tid, fortsetter hun.

 

– Unikt

Dermed fikk en gruppe bestående av åtte innsatte i oppgave å skildre begrepet «tid» med både kamera og penn.

– Vi var virkelig spente på om noen i det hele tatt ville medvirke og ikke minst hva som så ville komme ut av dette. Bare det at innsatte skulle få lov til å fotografere selv fra innsiden, er jo i seg selv unikt.

Og resultatet ble visst over all forventning.

– Det vi endte opp med var en samling usedvanlig vakre tekster og flotte bilder. Vi har ikke sensurert eller redigert noen ting. Alt fremstilles slik dem som var med på dette har tolket og gjennomført det hele. For det er virkelig forskjeller på hvordan man opplever dette med «tid». For noen går den sakte, for andre fort. For noen har den lite innhold, for andre mye.

 

– Fem fantastiske dager

Nygård er tydelig imponert over dem som stilte opp og deltok i dette prosjektet.

– Vi var som sagt, spente på forhånd. Men dette viste seg å bli fem virkelig fantastiske dager. Deltakerne viste både et engasjement og en åpenhet vi nok ikke helt hadde regnet med. For mange er det å sitte i fengsel forbundet med skam, man kan lett komme til å se på seg selv som både uverdig og verdiløs. Men her fikk man plutselig en «stemme» man ikke hadde fra før, man fikk et «ansikt», forteller Kamille Nygård.

Hun vil selv være til stede i forbindelse med boklanseringen hos Preus museum søndag. Der vil også noen av bidragsyterne til boken fortelle om det å medvirke til boken.