"Kuppet" filmfestivalen i Tromsø

GLAD:
Robert Hansen - hoppende glad før vintervisningen i Tromsø.

GLAD: Robert Hansen - hoppende glad før vintervisningen i Tromsø.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Filmen hans stod ikke på det offisielle programmet. Men det stoppet ikke den driftige filmskaperen Robert Hansen. Han dro til Tromsø og viste filmen utendørs

DEL

"Jakob – mannen som elsker Jack Nicholson" er Norges billigste spillefilm. Den kostet bare 20.000 kroner å lage, altså bare en promille av en vanlig norsk spillefilm.
Mannen bak dette spesielle prosjektet er Robert Hansen (39) fra Horten, som de siste årene har vært bosatt utenfor Molde. Der har han spesialisert seg på lavbudsjett filmproduksjon.
– Da vi startet innspillingen i Molde i september hadde vi som mål å dra til den internasjonale filmfestivalen i Tromsø, og vise den på en eller annen måte, forteller Robert. Vi sendte mange e-poster opp til festivalen. De var interesserte, men vi fikk aldri noen bekreftelse, og da programmet ble lagt ut stod ikke filmen vår på plakaten.
Men det stoppet ikke Robert og de andre i teamet. De dro mannsterke opp til Tromsø, og etter noen dager fikk de kontakt med festivalsjefen Martha Otte.
– Hun syntes vi var tøffe og initiativrike, og hun foreslo å vise filmen i en av salene som nattvisning. Jeg foreslo da isteden å vise den på Stortorget i Tromsø tidligere på dagen. Det tente hun på, og slik ble det, forteller Robert.
I fem kuldegrader og snødrev ble filmen om Jakob den eneste spillefilmen som ble vist utendørs, noe Robert er meget godt fornøyd med. Rundt 40 personer så filmen, mens et par hundre fikk med seg glimt av den i forbifarten.
Filmen handler om en gammel ungkar, som plutselig står alene i livet når moren dør. For å overta barndomshjemmet må han finne seg dame, jobb og han må klare seg selv. Det er en lun komedie som handler om å ikke la andre styre livet ditt.
– Dette er den andre spillefilmen vi har laget, og disse to prosjektene har gitt oss utrolig masse erfaring. Det må vi bygge videre på i nye prosjekter, sier Robert. Han legger til at 2006 var et "dugnadsår". Nå skal driften kommersialiseres.
– Jeg har fått mange kontakter etter turen til Tromsø, så nå skal vi søke ulike filmfond for å finansiere kommende prosjekter.
– Hva blir neste filmprosjekt?
– Jeg har lyst til å prøve meg på en grøsser. Ellers er det folkelige komedier som ligger nærmest hjertet, så der prøver vi å utvikle en egen sjanger. Vi kommer til å lage begge deler i 2007, sier Robert.
– Hva med å filme noe i din gamle hjemby?
– Jeg har faktisk et prosjekt som kunne vært spilt inn i Åsgårdstrand og Horten. Det hadde jo vært utrolig gøy og satt opp en lokal spillefilm når den nye kinoen åpner, avslutter den ivrige og entusiastiske filmskaperen Hansen med drømmer i blikket.

redaksjonen[AT]gjengangeren.no

Fakta: Robert Hansen
Alder: 39
Bosted: Aukra utenfor Molde
Opprinnelig fra: Horten
Utdannelse: Stockholms Filmskola og Høgskulen i Volda
Erfaring: Ti år som frilanser, blant annet for TV2, NRK og TVNorge. Laget i 2006 de to lavbudsjett spillefilmene "Det 11te Bud" og "Jakob – mannen som elsker Jack Nicholson", og dokumentarene "Geiranger – verdens vakreste fjord" og "Et lite stykke Norge i Afrika".Artikkeltags